Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović prisustvuje 8. Evropskom samitu regija i gradova u Bukureštu.

Očekuje se da će dvodnevni samit, koji je počeo danas, okupiti više od hiljadu političara i stručnjaka iz različitih oblasti iz cijele Evrope, koji će raspravljati o budućnosti EU, kao i o ulozi lokalnih i regionalnih vlasti u procesu donošenja odluka.

Cvijanovićeva se juče u Bukureštu sastala sa predsjednikom Komiteta regija Evropske unije Karl-Hajncom Lambercom i zatražila od tog komiteta podršku u procesu evropskih integracija Srpske i BiH, saopšteno je iz kabineta predsjednika Srpske.

Ona je izrazila opredijeljenost institucija Srpske evropskom putu, uz puno uvažavanje Dejtonskog sporazuma i ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH, te naglasila da se sva pitanja u vezi sa procesom evropskih integracija moraju rješavati uz poštovanje principa i pravila usaglašenog sistema koordinacije.

Cvijanovićeva je sa Lambercom razgovarala o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Republici Srpskoj i BiH, te o mogućim programima i aktivnostima Komiteta regija EU u kontekstu pridruživanja BiH Evropskoj uniji.

ATV