Nakon izjava o navodnoj špijunskoj aferi u BiH, danas je u Tužilaštvu BiH saslušan ministar bezbjednosti BiH u tehničkom mandatu Dragan Mektić. Podsjećamo, predmet je formiran nakon Mektićevih i navoda portala Žurnal kako su hrvatski obavještajci i diplomate pokušali vrbovati selefije da prenose naoružanje u mesdžide u Zeničko-dobojskom kantonu, što je izazvalo oštra reagovanja iz Hrvatske, a prozvani su najavili i tužbe.

Najavljeno-učinjeno. Odmah nakon formiranja predmeta, u bh Tužilaštvo pozvan je Mektić koji je u sebi svojstvenom maniru, prozvao Tužilaštvo za tendencioznost uz optužbe da im nije cilj da se utvrdi šta se dogodilo, nego, kako je naveo, da se zaštite prijateljsko-rodbinske veze između pojedinih tužilaca i aktera ove priče. Kaže da je potvrdio sve što je ranije rekao, ono o čemu su ga obavijestile bezbjednosne agencije.

– Putaju me što nisam dostavio tu informaciju Tužilaštvu. Kažem im ja sam ministar bezbjednosti, meni na svakom sastanku svake sedmice direktori informišu o određenim problemima, pa neću ja trčati odmah u Tužilaštvo davati izjavu. Valjda te agencije kad zadokumentuju jednu takvu stvar podnesu izvještaj o krivičnom djelu ili ako ne mogu dokazati ne podnesu – ističe Mektić.

A što su se takve, nimalo bezazlene tvrdnje, umjesto u Tužilaštvu našle u medijima, za Mektića očigledno nije sporno. Podsjećamo, oštre osude stigle su iz Hrvatske, ali i od prozvanih da su učestvovali u ovoj navodnoj aferi vrbovanja selefija za krijumčarenje oružja – novinara Mate Đakovića i Mektićevog zamjenika Mije Krešića.

Za, kako kažu, gnusne laži najavljene su i tužbe. Da je riječ o besmislici i manipulaciji danas ponavlja i hrvatski premijer Andrej Plenković dodajući da Hrvatska kao odgovorna članica NATO-a i Evropske unije sarađuje u borbi protiv terorizma u čemu ulogu ima i SOA.

– Insinuirati manipulativne teze kako bi SOA i diplomatski predstavnici sudjelovali u naoružavanju toliko je besmislena da je ne vrijedi ni komentarisati – smatra Plenković.

Da je Mektić ucijenjeni političar protiv kojeg postoje tri ozbiljne krivične prijave i apsolutni portparol sarajevske političke scene smatra novinar Večernjeg lista Zoran Krešić. Dodaje da ovim Mektić dokazuje da u BiH postoji paralelni, obavještajno-bezbjednosno-medijski sistem, čija je on tek izvršna poluga.

– To što je on ispao u prvi plan zapravo je kuhinja AID-a, tajne bošnjačke policije iza koje stoji SDA i kojoj je cilj Bosnu i Hercegovinu, odnosno Hrvate predstaviti u potpuno drugačijem svjetlu i obespredmiti sve aktivnosti koje poduzima Hrvatska na potrebi izmjena Izbornog zakona i Ustava BiH. U tome svemu sudjeluje nažalost paraslužba koja djeluje unutar OBA BiH i drugih službi I to je zapravo najveća tragedija ove zemlje – istakao je Krešić.

Da je riječ o ozbiljnoj destabilizaciji i da, kako kaže, ova laž ima ozbiljnu političku pozadinu, ističe i Dževad Galijašević. Naglašava da nema stabilnosti bez regionalnog partnerstva, saradnje sa Srbijom i Hrvatskom.

– Mektić to zna, ali ovo ponašanje može biti dirigovano samo iz onih centara koji žele da nam odvuku pažnju od povratka sirijskih cihadista, koji žele da nam odvuku pažnju od procesa migranstkog talasa u kome nam borci Islamske države i Al Kaide cure kroz prste, u kojima se ne vodi ozbiljna evidencija, bježe iz imigracionog centra nesmetano, dakle ovo je strašan udar i on je samo vrh ledenog brijega – zaključio je stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević.

Konstrukcije u Mektićevim izjavama koje su uzburkale javnost, preslikanu su verziju našle i kod novinara Žurnala Avde Avdića, kojem takođe nije po volji što je Tužilaštvo predmet formiralo. Kako god, upravo to Tužilaštvo staviće tačku na ovu navodnu špijunsku aferu.

RTRS