NAUČNICI UPOZORAVAJU “Spavajte u bilo kojem položaju, ali BAR SEDAM SATI”

Danas je Svjetski dan sna, koji se svake godine obilježava posljednjeg petka pred proljećnu ravnodnevnicu.

Brojna istraživanja utvrdila su da je sedam do osam sati prosječna količina sna dovoljna za normalno funkcionisanje odrasle osobe.

Ipak, uprkos redovnim podsjetnicima na važnost dobrog noćnog sna, naše kolektivne navike sna se pogoršavaju.

Problem je postao toliko ozbiljan da centri za kontrolu i prevenciju bolesti nazivaju nedovoljno sna epidemijom javnog zdravlja, piše Forbs.

Svjetski dan spavanja je godišnji, globalni poziv na akciju o važnosti zdravog sna.

– Ukoliko osoba ostane budna jednu noć sutradan će osjetiti umor, nakon dvije neprospavane noći opašće joj koncentracija i praviće greške prilikom obavljanja rutinskih stvari, poslije tri noći nespavanja javljau se već halucinacije, a četiri i više neprospavanih noći dovode do deficita sna – izjavila je za portal Danasa Marija Marković, doktorka Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

Deficit ili nedostatak sna može da dovede do veće koncentracije beta amiloida u mozgu, toksičnog proteina koji se povezuje sa Alchajmerovom bolešću, upozorila je.

Inače, nedovoljno spavanje ili stručno – deprivacija spavanja može biti voljna i nevoljna.

Voljna deprivacija može biti prisutna kod osoba svih uzrasta i uglavnom je izazvana svojevoljnim odlaganjem spavanja, dok je nevoljna deprivacija spavanja bazirana na različitim psihičkim i fizičkim poremećajima.

Istraživanja su pokazala da ljudi spavaju sat manje nego u prošlom vijeku, kao i da je nespavanje posljedica jedne trećine saobraćajnih nezgoda, uglavnom kod profesionalnih vozača, piše Danas.

Postoji li pravi način za spavanje, u svakom smislu, od toga koliko ćete dobro spavati tokom noći do načina na koji to može da utiče na varenje?

Srećom, ovo je potpuno u skladu sa ličnim preferencijama.

Stefanie Romiševski, fiziolog i ekspert za spavanje iz kompanije “Bensons za krevete” kaže: “Ne postoji jedna ispravna pozicija u kojoj bi svi trebalo da spavmo – svi smo jedinstveni, pa samo spavajte na poziciji koja vam odgovara”.

Ipak, za dobar san podjednako je važno koliko se krećemo preko dana, kao i koliko se u toku noći odmaramo, dodala je ona za Xpose.ie.

Tanjug