Mlade harmonikaše spojila želja za radom i ljubav prema muzici

Orkestar harmonika prijedorske Muzičke škole “Savo Balaban” osvojio je nakon prvog mjesta na takmičenju u Ugljeviku i Istočnom Sarajevu i zlatni pehar na Internacionalnom takmičenju “Akordeon fest”, u austrijskom Gracu.
Mnogi kažu da će se za njih tek čuti, a svojim muziciranjem osvajaju srca publike. Puni su entuzijazma i pozitivne energije i vjeruju u nove uspjehe.

Učenica šestog razreda Osnovne muzičke škole “Savo Balaban” Sara Rodić, koja je u Gracu osvojila prvo mjesto kao solista, u klasi profesorice Zore Rodić, harmoniku je prvi put zasvirala s tri godine, kada je dobila ovaj instrument kao rođendanski poklon.

“Ne mogu reći da sam s tri godine svirala, ali mogu reći da sam veoma zavoljela harmoniku upravo tada. Aktivno sviram od osme godine, kada sam se i upisala u muzičku školu”, kaže Sara za Anadolu Agency (AA) i navodi da je predivan osjećaj biti član ovog orkestra.

“Pored sviranja, mi se jednako učimo odgovornosti, kolegijalnosti i orkestar je dosta uticao na naš predmet solo instrumenta. Ponosni smo na osvojene pehare, a spremamo se uveliko za nastup na Međunarodnom festivalu harmonika u Puli, najveći u ovom dijelu Evrope”, kaže Sara.

Bojan Prelić, Sarin drugar iz orkestra, drugi je razred Srednje muzičke škole i takođe kaže da uživa u druženju i probama te naglašava da se uz volju i trud može sve postići. Isto tvrdi i njihov profesor harmonike Miloš Zec, koji s njima vrijedno radi i sprema ih za naredna takmičenja i nastupe.

Zec kaže da orkestar broji 16 članova, a zanimljivo je takođe da na probu dolazi i jedan učenik iz Gradiške, koji sam plaća prevoz, jer želi biti član orkestra.

“To je veliki pokazatelj koliko je zaista velik ovaj orkestar, a s njima sam počeo raditi prije dvije i po godine. Počeli smo sa školskim takmičenjem, osvojili prvu nagradu i od tog momenta sve je krenulo uzlaznom putanjom”, ističe profesor Zec i dodaje da je 2009. godine maštao o tome da bude dirigent i kako kaže, želja mu se ostvarila.

Hvali đake i kaže da su fantastični.

“Desio se procvat ovog orkestra i to veoma brzo, jer smo na tri Međunarodna festivala osvojili tri laureata, odnosno prvu prvu nagradu, jer na tim takmičenjima imate i prvu drugu, drugu treću nagradu. Osim harmonikaša, s nama sviraju bubnjar i klavijaturista i oni su stalna postava, obzirom da biram aranžmane i kompozicije koji odgovaraju njihovom uzrastu, da bi oni to prihvatili i s ljubavlju svirali. Postoji plan da u budućem periodu u orkestar ubacimo još instrumenata i ljudski glas. Dosta ideja je prisutno i nadam se da ćemo ih uspjeti sve realizovati”, navodi profesor Zec.

Mladi harminikaši se punom parom spremaju za republičko takmičenje, koje će biti održano u Prijedoru, potom za 48. takmičenje harmonika u Puli, što je po njihovim riječima i najveće takmičenje na Balkanu.

Finansije su najveći problem, jer škola i lokalna zajednica pomažu koliko mogu, a i sami učenici dijelom finansiraju odlazak na takmičenja van Prijedora.
Učenici kažu da sviraju na instrumentima koji su stari i po 20 godina, a neki čak i 40, no bez obzira na to, ponosni su na činjenicu da su u Ugljeviku pobijedili orkestar iz Poreča, koji je svirao na novim harmonikama, koje pojedinačno koštaju više od 6.000 evra.
Sve to dovoljno govori o entuzijazmu i radu prijedorskog orkestra harmonika.
Najveća želja im je da se predstave na Svjetskom kupu harmonika u Italiji, a spremni su to uraditi čak i sa starim harmonikama.

Anadolija