Obilježavanje 23 godine od egzodusa Srba iz Sarajeva

Pomenu ispred hrama Svete Petke na Vojničkom spomen-groblju prisustvuje veliki broj predstavnika svih nivoa vlasti, boračkih organizacija, građana Sarajevsko-romanijske regije i zavičajnih udruženja.

Na pomenu su prisutni Boško Tomić u ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević, ministar rada i boračko invalidske zaštite Srpske Duško Milunović, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH Staša Košarac, delegacija Srba u zajedničkim organima BiH.

Prisustvuju i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, predstavnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, gradonačelnik grada Istočno Sarajevo Nenad Vuković sa svojim saradnicima, te načelnici gradskih opština i udruženja sarajevskih Srba.

Delegacije će nakon pomena položiti vijence na Centralni krst na Vojničkom-spomen groblju.

Sjećanje na egzodus Srba iz Sarajava prvi put se održava u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačakih ratova.

Na “Malom Zejtinliku” na Sokocu sahranjeno je skoro 1.000 srpskih boraca, nekoliko stotina civilnih žrtava rata i preminulih civila čije su posmrtne ostatke porodice prenijele na ovo groblje sa područja Sarajeva i sarajevskih opština.

Vojničko spomen-groblje formirano je u februaru 1996. godine nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma da bi izbjegli Srbi iz Sarajeva mogli sahraniti posmrtne ostake članova svojih porodica.

Crkva posvećna Svetoj Petki na “Malom Zejtinliku” sagrađena je 2013. uz pomoć Srba iz dijaspore, dok je biznismen iz Kruševca, rodom iz Vogošće, Zoran Njegovanović finansirao živopis ovog hrama 2017. godine.

Parastos poginulim srpskim borcima biće služen u manastiru Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji na čijim zidovima u unutrašnjosti su upisana imena oko 4.000 srpskih boraca Sarajevsko-romanijske regije stradalih u minulom ratu.

Početak kulturno-duhovnog programa planiran je u 14.00 časova u Kulturnom centru na Palama, gdje je predviđeno i obraćanje zvaničnika.

Ne želeći da žive pod tuđom vlašću, oko 120.000 sarajevskih Srba nakon potpisivanja Dejtonskog  sporazuma napustilo je svoje odbranjene domove i imanja.

Tokom egzodusa, koji je počeo u decembru 1995. godine, a završen početkom marta 1996. godine, na Vojničko groblje na Sokocu preneseni su posmrtni ostaci 500 sarajevskih Srba.

Program 23 godine od egzodusa sarajevskih Srba počeo je sinoć Akademijom “Živi sjećanje” u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, koju su organizovali studenti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

SRNA/RTRS