U Beogradu se održava petnaesti po redu protest “Јedan od pet miliona”. Građani nezadovoljni vlašću okupili su se na Platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu odakle su krenuli u protestnu šetnju. Učesnici protesta blokirali su ulaz i jajima gađali zgradu RTS-a, a zatim i ušli u zgradu. Prisutna i policija. Protesti i u drugim gradovima Srbije.

Učesnici protesta “Јedan od pet miliona” ušli su u zgradu Јavnog servisa, predvođeni liderom pokreta Dveri Boškom Obradovićem. Prisutan je i Dragan Đilas.

Ubrzo nakon toga stigli su i pripadnici specijalnog odreda policije koji su raspoređeni po hodnicima Radio-televizije Srbije kako bi spriječili demonstrante da se sa nižih spratova popnu gore.

Demonstranti su hodnike Radio-televizije Srbije izlepili trakama i poručili da će se uključiti uživo u program.

Svi ulazi u zgradu RTS-a trenutno su blokirani.

Zgrada RTS-a (Foto: Novosti)

Zgrada RTS-a (Foto: Novosti)

Učesnici protesta prethodno su jajima gađali zgradu Јavnog servisa i najavili da će održati imrovizovani “Dnevnik slobodne Srbije”.

Demonstranti su ispred RTS-a bili podijeljeni u dvije grupe – kod ulaza u zgradu u Takovskoj i na parkingu u Aberdarevoj ulici.

Okupljanje demonstranata počelo je na Platou ispred Filozofskog fakulteta u 18 časova, gdje se građanima obratio dramaturg Siniša Kovačević.

Kovačević je poručio da vlast građanima krade dušu i da od njih pravi gljive.

– Ako se ne kaže dosta, ostaćemo samo mi starci da čekamo svoj dan i da mirišemo čamovinu čekajući sa usahlim očima, pogledom prema drumu na kom se nikad neće pojaviti auto koji nam treba – rekao je Kovačević dodajući da je “korijen svih zala u zgradi na Andrićevom vencu”.

– Doveo nas je u poziciju modernih robova, koji treba da kleče pred nekim gazdama, da se od sve te silne industrijske proizvodnje u Srbiji prave kablovi i drvena dugmad. Samo se stara laž nadomesti novom, većom a mi smo na to ogluvili – rekao je dramaturg.

Poručio je da se narod mora vratiti čestitosti i poštenju jer će tada, dodaje, promjena vlasti doći kao nuspojava.

RTRS