Srpski narod u Crnoj Gori na “optuženičkoj klupi”

Odbor za odbranu lidera Demokratskog fronta Andrije Mandića, Milana Kneževića i ostalih optuženih za navodni državni urad u Crnoj Gori ocijenio je da je suđenje u ovom predmetu najobičnija farsa i da se na optuženičkoj klupi našao srpski narod koji živi u ovoj državi.

– Ubrzano suđenje, čija su ročišta zakazivana iz nedjelje u nedjelju, pokazalo je da se u Crnoj Gori sudi svim demokratama i slobodarima, ali da je na optuženičkoj klupi i srpski narod – saopšteno je danas iz Odbora za odbranu.

Odbor poziva Srbiju i sve države svijeta privržene slobodi i demokratiji da utiču na vlast crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića kako bi prekinula napade na demokrate u Crnoj Gori.

– Vrijeme je i da budu zaustavljeni etnički motivisani progoni srpskog naroda. Đukanoviću i /premijeru Dušku/ Markoviću treba staviti do znanja da kriminalna djela koja čine ne zastarijevaju i da će ih jednog dana potražiti sud pravde – u Crnoj Gori, Srbiji ili bilo gdje u svijetu i dočekati odavno zaslužene višedecenijske robije – poručili su iz Odbora.

Iz Odbora ističu da je “kafkijanski proces” vođama DF-a došao do završnih riječi i pred samu presudu nakon dvije godine sramotnog suđenja u Crnoj Gori i niza skandala.

– Sudija i tužilac su tijesno povezani sa nedemokratskom vlašću, a suđenje je najobičnija farsa – navode iz Odbora.

U saopštenju se ocjenjuje da je nakon “mjeseci progona i medijske hajke, mučenja penzionera iz Srbije i čudovišnih priznanja nerelevantnih svjedoka sumnjivog držanja i poteklih iz svijeta kriminala jasno da će presuda biti iskorišćena za učvršćivanje vlasti Đukanovića i Markovića.

Odbor podsjeća da sud na prošloj sjednici nije htio da u svoje materijale uvrsti svjedočenje nekadašnjeg krunskog svjedoka Aleksandra Sinđelića koji je u više prilika po bijegu iz Crne Gore opovrgao svoje svjedočenje i tvrdio da su ga “u Đukanovićevim kazamatima mučili kako bi iznudili priznanje”.

Članovi Odbora za odbranu Mandića, Kneževića i ostalih otpuženih za državni udar su Čedomir Antić sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, sudija Ustavnog suda Srbije Јovan Ćirić, direktor Instituta za savremenu istoriju u Beogradu Momčilo Pavlović, direktor Instituta za evropske studije u Beogradu Miša Đurković, direktor Nove srpske političke misli i poslanik u Skupštini Srbije Đorđe Vukadinović, te viši naučni saradnik Instituta za noviju istoriju Srbije Aleksandar Raković.

Iznošenje završnih riječi na suđenju za državni udar u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora 2016. godine zakazano je pred podgoričkim Višim sudom za utorak, 19. marta.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su dvojica ruskih državljana Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, srpski državljani Miloš Јovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić i Srboljub Đorđević.

Optužnicom su obuhvaćena i lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Mihailo Čađenović, vozač DF-a, dok se postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi posebno.

SRNA/RTRS

Preporuka

Stoilković: U Srbiji na djelu sjeverno-makedonski ...
views 12
Predsjednik Demokratske partije Srba u Makedoniji i poslanik u makedonskom Parlamentu Ivan Stoilković rekao je da je cilj upada demonstranata u zgradu...
CRNOGORAC ODRŽAO LEKCIJU NATO I AMERIMA USRED UN! ...
views 224
Lider humanitarne organizacije "28. jun" Milo Dubak održao je govor u Ujedinjenim Nacijama u Ženevi gde je oštro osudio protivzakonito NATO bombardova...
Radun: Upadom u RTS se ruši demokratija
views 13
Mediji i javnost i dva dana nakon protesta govore o upadu dijela demonstranata u zgradu RTS-a. Politički analitičar i član Upravnog odbora RTS-a Brank...
MARŠ SELJAČINO IZ MOG BEOGRADA, ĐILKOŠU IZ ČAČKA! ...
views 578
Vlasnik RTV Pink izvređao lidera Dveri Vlasnik RTV Pink Željko Mitrović na svom profilu na društvenoj mreži Tviter obrušio se na lidera Dveri Boška...
Otvaranje tajnih vatikanskih arhiva rasvijetliće i...
views 42
Otvaranje tajnih vatikanskih arhiva pokazaće kako je reagovao papa Pije Dvanaesti na informacije o zločinima ustaša u NDH, kao i da li je i kako upozo...
Privedeno 18 osoba, troje zadržano zbog nasilnog p...
views 26
Prethodna dva dana policija je privela 18 osoba u vezi sa protestima i upadom u zgradu RTS-a. Tri osobe su zadržane zbog sumnje da su nasilno ušle u R...