Odbor za odbranu lidera Demokratskog fronta Andrije Mandića, Milana Kneževića i ostalih optuženih za navodni državni urad u Crnoj Gori ocijenio je da je suđenje u ovom predmetu najobičnija farsa i da se na optuženičkoj klupi našao srpski narod koji živi u ovoj državi.

– Ubrzano suđenje, čija su ročišta zakazivana iz nedjelje u nedjelju, pokazalo je da se u Crnoj Gori sudi svim demokratama i slobodarima, ali da je na optuženičkoj klupi i srpski narod – saopšteno je danas iz Odbora za odbranu.

Odbor poziva Srbiju i sve države svijeta privržene slobodi i demokratiji da utiču na vlast crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića kako bi prekinula napade na demokrate u Crnoj Gori.

– Vrijeme je i da budu zaustavljeni etnički motivisani progoni srpskog naroda. Đukanoviću i /premijeru Dušku/ Markoviću treba staviti do znanja da kriminalna djela koja čine ne zastarijevaju i da će ih jednog dana potražiti sud pravde – u Crnoj Gori, Srbiji ili bilo gdje u svijetu i dočekati odavno zaslužene višedecenijske robije – poručili su iz Odbora.

Iz Odbora ističu da je “kafkijanski proces” vođama DF-a došao do završnih riječi i pred samu presudu nakon dvije godine sramotnog suđenja u Crnoj Gori i niza skandala.

– Sudija i tužilac su tijesno povezani sa nedemokratskom vlašću, a suđenje je najobičnija farsa – navode iz Odbora.

U saopštenju se ocjenjuje da je nakon “mjeseci progona i medijske hajke, mučenja penzionera iz Srbije i čudovišnih priznanja nerelevantnih svjedoka sumnjivog držanja i poteklih iz svijeta kriminala jasno da će presuda biti iskorišćena za učvršćivanje vlasti Đukanovića i Markovića.

Odbor podsjeća da sud na prošloj sjednici nije htio da u svoje materijale uvrsti svjedočenje nekadašnjeg krunskog svjedoka Aleksandra Sinđelića koji je u više prilika po bijegu iz Crne Gore opovrgao svoje svjedočenje i tvrdio da su ga “u Đukanovićevim kazamatima mučili kako bi iznudili priznanje”.

Članovi Odbora za odbranu Mandića, Kneževića i ostalih otpuženih za državni udar su Čedomir Antić sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, sudija Ustavnog suda Srbije Јovan Ćirić, direktor Instituta za savremenu istoriju u Beogradu Momčilo Pavlović, direktor Instituta za evropske studije u Beogradu Miša Đurković, direktor Nove srpske političke misli i poslanik u Skupštini Srbije Đorđe Vukadinović, te viši naučni saradnik Instituta za noviju istoriju Srbije Aleksandar Raković.

Iznošenje završnih riječi na suđenju za državni udar u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora 2016. godine zakazano je pred podgoričkim Višim sudom za utorak, 19. marta.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su dvojica ruskih državljana Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, srpski državljani Miloš Јovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić i Srboljub Đorđević.

Optužnicom su obuhvaćena i lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Mihailo Čađenović, vozač DF-a, dok se postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi posebno.

SRNA/RTRS