Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će danas u Sarajevu biti održan sastanak o formiranju Savjeta ministara.

– Mislim da imamo finalnu izjavu o principima vezanim za formiranje vlasti. Želim da naglasim da se na nivou BiH ne pravi nikakva koalicija već da smo okupljeni u skladu sa Ustavom i zakonima i da se nadam da ćemo uspjeti danas da finalizujemo sve to – rekao je on.

Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a, rekao je da je za ovu partiju tekst te izjave prihvatljiv i da očekuje da se partneri s tim saglase.

– U tom pogledu, moguće je da već u naredna dva ili tri dana održimo sjednicu Predsjedništva i predložimo predjedavajućeg Savjeta ministara – istakao je on i dodao da bilo poželjno da Savjet ministara bude formiran do dolaska komesara susjedsku polkitiku i proširenje EU Јohanesa Hana krajem mjeseca u Sarajevo.

Dodik je rekao da evropski zvaničnici očekuje što skorije formiranje Savjeta ministara, te da je na sastanku u Briselu rečeno da će taj proces biti završen tokom marta.

– Na sastanku članova Predsjedništva BiH sa evropskim zvaničnicima u Briselu rečeno je da su tri pitanja za EU važna -pitanje rominga, sertifikovanja visokoškolskih ustanova i formiranje Savjeta ministara. Prva dva pitanja smo završili, ostaje još formiranje Savjeta ministara – istakao je Dodik.

RTRS