Danel R. iz Gacka uhapšen zbog slanja zastrašujućih poruka Emiru Nuhiću. Putem “Fejsbuka” pretio smrću imamu džemata u Blagaju i njegovoj porodici

DANEL R. (38) iz Gacka priveden je zbog sumnje da je sa svog fejsbuk-profila pretio smrću imamu džemata u Blagaju kod Novog Grada Emiru Nuhiću i njegovoj porodici.

Danel R. je u dva navrata 3. i 16. marta preko “Fejsbuka” i “Mesindžera” pisao zastrašujuće pretnje svim muslimanima i Nuhiću lično. U njima je, između ostalog, napisao: “Silovao bih ti ćerku i ženu u džamiji, a ti kao pas zavezan da gledaš. Onda bih te zaklao i zapalio džamiju.” Uz psovke i uvrede Rajković je pisao da “sve muslimane treba gađati nuklearnim bombama i decu im zaraziti boleštinom kao što je HIV”.

Nakon prijave, ovaj slučaj je na noge podigao ceo MUP RS i Danel R. je priveden u Gacku, gde je i nastanjen, i ispitan je zbog sumnje da je izvršio krivično delo ugrožavanje sigurnosti.

– Osumnjičeni se tereti da je putem društvenih mreža uputio pretnje smrću verskom službeniku iz Novog Grada i članovima njegove porodice. Nakon kompletiranja predmeta protiv njega će biti dostavljen izveštaj tužilaštvu – rekla je portparolka PU Prijedor Vesna Pačariz.

Nezvanično saznajemo da je osumnjičeni Danel R. psihijatrijski bolesnik, sa dijagnozom, koji je duže vreme lečen i nalazi se pod terapijom. Po nalogu tužilaštva oduzet mu je telefon, s kojeg je pisao poruke, a pretresena mu je i kuća u kojoj nije otkriveno oružje, niti bilo šta ilegalno. Posle saslušanja je pušten na slobodu ali će, kako saznajemo, biti pod pojačanim nadzorom policije.

– Tu nije bilo nikakvog motiva, jer se žrtva i osumnjičeni uopšte ne poznaju. Nema nikakve povezanosti među njima i sumnjamo da je Nuhić bio slučajna žrtva – kaže izvor blizak istrazi.

Imam Emir Nuhić, Foto “Fejsbuk”

On pojašnjava da je osumnjičeni Danel R. svojevremeno bio jedan od najboljih studenata Mašinskog fakulteta u Beogradu, gde je određeno vreme i živeo. Pre nekoliko godina je teško pretučen i njegov život se od tada promenio za 180 stepeni.

– Psihički je oboleo i postao potpuno druga osoba. Vratio se u Gacko i dosad nije prolazio kroz policijske evidencije i nema naznaka koje ukazuju da bi mogao ostvariti svoje pretnje – tvrdi sagovornik “Novosti”.

Ovaj slučaj izazvao je veliku uznemirenost kod Bošnjaka u Novom Gradu i okolini Prijedora, gde je prošle sedmice jedan povratnik Azrin Hodžić fizički napadnut i nateran da odlepi grb BiH sa auto-prikolice. Napadač Renato Marjanović incident je snimio i objavio na “Fejsbuku” i ubrzo je uhapšen.

SPREČITI GOVOR MRŽNjE

POTPREDSEDNIK NS RS Senad Bratić i direktor Republičkog sekretarijata za vere Dragan Davidović osudili su sve incidente motivisane verskom ili nacionalnom pripadnošću.

– Neophodno je da nadležni organi pravovremeno reaguju, kako bi počinioci bili sankcionisani, a eventualni napadi sprečeni. Pozivamo nadležne da ulože maksimalne napore na sprečavanju govora mržnje i diskriminacije – navodi se u saopštenju.

Novosti.rs