Dan nakon što je na sastanku lidera SNSD-a, SDA i HDZ-a, postignuta saglasnost o deset principa djelovanja u naredne četiri godine, Milorad Dodik optužio je Bakira Izetbegovića za opstrukciju u formiranju novog Savjeta ministara. Reagovanja Izebegovića još nema.

Trojica stranačkih lidera nisu postigli dogovor o raspodjeli resora, a neizvjesno je i kada će biti održana sjednica Predsjedništva, na kojoj će biti imenovan predsjedavajući Savjeta ministara. Izvjesno,ipak da će stari saziv Savjeta ministara dočekati komesara Јohanesa Hana, koji u BiH dolazi krajem marta.

Usaglašenih deset principa za formiranje Savjeta ministara BiH mogli bi da ostanu “mrtvo” slovo na papiru, jer je Bakir Izetbegović odbio da potpiše zajedničku izjavu– tvrdi Milorad Dodik.

– A na kraju kada smo trebali da to potpišemo i idemo dalje onda je on tražio još sedam dana. Prema tome radi se o jednoj organizovanoj opstrukciji koja će još trajati – dodao je Dodik.

Koliko sinoć, Bakir Izetbegović ubjeđivao je novinare da Savjet ministara može biti formiran već danas, ali ne objašnjava zašto je odbio da stavi potpis na dokument koji bi to omogućio i koji je sam predložio.

– Јa mislim da izjavu čak nećemo potpisivati, usaglasili smo je i to je to – naveo je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

Spekuliše se da Bakir Izetbegović odugovlači potpisivanje izjave jer je pod pritiskom “jastrebova” iz sopstvenih redova, poput Denisa Zvizdića, zbog donekle “mekšeg” stava o MAP-u odnosno NATO.

– Nemojte nas tjerati da se dalje sudaramo. Znam ja da je to zanimljivo medijima, dopustite da tu stvar riješimo, dakle aktivacija MAP-a nije članstvo u NATO-u, to je nastavak nečega što smo započeli, stvar zakona. Pustite da iznađemo rješenje, dajte nam vremena – rekao je Izetbegović.

Tačka tri, usaglašene izjave, napisana je tako da odgovara i SDA koja se poziva na Zakon o odbrani kada je u pitanju NATO članstvo, ali i SNSD-u jer će se integracioni procesi nastaviti uvažavajući stavove svih nivoa vlasti u BiH time i Republike Srpske o vojnoj neutralnosti.

– Ako je to razlog da neko očekuje da ćemo mi taj stav promjeniti da bi ušli u Savjet ministara, onda hvala za Savjet ministara – zaključio je Dodik.

Najavljeni razgovori na nivou stranačkih delegacija o ministarstvima tako su ostali u sjeni usvojene ali nepotpisane Izjave o principima buduće vlasti i suprostavljenih stavova o NATO. A dogovori o raspodjeli resora posebna su priča, jer su stranački apetiti veliki, a samo je devet ministarstva, po tri svakom narodu.

RTRS