Kada našem tijelu nedostaje neki vitamin ili mineral ono nam to uvek otvoreno pokaže

Važan je i za normalno funkcionisanje nervnog sistema. Deficit vitamina B12 može da izazove dosta simptoma od kojih su neki slični nekim drugim zdravstvenim problemima.

Bez crvenih krvnih zrnaca kiseonik ne može dobro da se transportuje kroz naše telo. Foto: Pixabay/Qimono

Oni koji nemaju dovoljno ovog vitamina imaju problema sa anemijom, koja dovodi do problema sa srcem i plućima, kada srce ima poteškoća da dovede kiseonik do svih vitalnih delova tela. Ova vrsta anemije može da učini da se osećamo umorno, slabo i da imamo problem sa disanjem.

10 ključnih simptoma na koje trebate da obratite pažnju su:

– žuta i bleda koža;

– ranice po jeziku i crvenilo;

– rane u ustima;

– promene u kretanju i pokretima tela;

– žmarci;

Bez vitamina B12 mozak ne može dobro da radi. Foto: Freeimages/artM

– problemi sa vidom;

– iritiranost;

– depresija;

– promene u načinu na koji razmišljate, u ponašanju i osećanjima;

– oslabljene mentalne sposobnosti (pamćenje, razumevanje, donošenje odluka).

Ovakve simptome mogu da imaju i ljudi koji imaju deficit vitamina B12, a nemaju anemiju. Ovde se javljaju simptomi koj ise kreću od depresije, umora, problema sa pamćenjem, žmarcima i vrtoglavicom.

Vitamin B12 možete da nadoknadite i suplementima, ali je najbolje da ga unosite kroz hranu. Foto-ilustracija: Profimedia

Nedostatak je posledica nedovoljnog unošenje vitamina B12 putem ishrane. Ukoliko lekar utvrdi da imate ovaj problem može da vam prepiše injekcije ili tablete kako biste nadoknadili ovaj vitamin.

Vegani i vegetarijanci mogu da imaju problem sa ovim problemom vitaminom, jer je odličan izvor meso, losos i bakalar, mleko i mlečni proizvodi i jaja – koji se ne nalaze na njihovom meniju.

Telegraf.rs