Suđenje prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću u Hagu nije bilo fer, nisu uvažavani argumenti i riječ je o montiranom procesu u kome je Karadžić bio žrtva, izjavio je Srni politički analitičar Dragomir Anđelković.
Komentarišući današnju presudu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu kojom je Karadžić osuđen na kaznu doživotnog zatvora, on je rekao da je u ovom montiranom procesu, poput nekada staljinističkih, trebalo osuditi Karadžića da bi se krivica prebacila na cijeli srpski narod.

“Reč je o tome da Zapad, koji je i devedesetih godina vodio politiku agresije suprotnu međunarodnom pravu, razbio suverenu državu Jugoslaviju, izazivao ratove, vršio agresiju na Srpsku Krajinu, Republiku Srpsku, Srbiju, mora da pere sebe, a to može jedino tako što optužuje nekoga, a to su ovaj put Srbi”,
rekao je Anđelković.

On ističe da se taj kontinuitet laži nastavlja i da je Karadžić samo žrtva.

“Mi tu ništa ne možemo da promenimo, ali moramo imati dovoljno hrabrosti da kažemo istinu i da svoju decu učimo da je srpski narod samo branio svoje interese i nije bio nikakav zločinac, već, pre svega, žrtva tokom devedesetih”, rekao je Anđelković.

On ističe da je Haški tribunal ovom presudom potvrdio da je geopolitički instrument Zapada, a ne bilo kakav sud.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu izrekao je danas prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću drugostepenu presudu kojom ga je osudio na kaznu doživotnog zatvora.

Drugostepena presuda izrečena je nakon što su razmotrene žalbe odbrane i tužilaštva na prvostepenu, kojom ga je 2016. godine Haški tribunal osudio na 40 godina zatvora.