Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da srpski predstavnici hoće da zauzmu mjesta koja im pripadaju na nivou BiH, što je propisano Ustavom BiH.

– Nama niko ništa ne daje u BiH, nego je sve Ustavom propisano. Kažemo da hoćemo da učestvujemo, ali neko drugi ne želi da formira zajedničke institucije – rekao je Dodik novinarima.

On je istakao da će strpljenje Republike Srpske u vezi sa formiranjem zajedničkih institucija veoma brzo prestati i u tom pogledu ne želi da bilo ko govori šta treba da se učini.

– Onog trenutka kada odlučimo da nećemo biti u zajedničkim organima, onda će oni koji sada opstruišu jasno znati u šta su doveli BiH. Kažem im da ćemo to uraditi, jer već u aprilu neće imati nikakvu vlast i neka drže priču o tehničkom Savjetu ministara – dodao je Dodik, koji je i predsjedavajući Predsjedništva BiH.

On je naveo da će sutra članovi Predsjedništva BiH razgovarti sa grupom ambasadora o formiranju vlasti.

– I njima ću reći o ponašanju Željka Komšića. Ali, postavlja se pitanje šta hoće ambasadori. Da od mene neko nešto traži, pa naravno da neće dobiti ništa, jer je Ustavom sve propisano – rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, ovim je ugrožen evropski put BiH.

– Bošnjačka strana stalno nešto zateže. Rekao sam Bakiru Izetbegoviću da nismo koalicija, niti partneri i žalim vrijeme koje provodim s njima, ali sam tu radi svog naroda i Republike Srpske – kaže Dodik.

On je podsjetio da je Izetbegović rekao da sada ne može da potpiše dogovorene principe o formiranju vlasti, iako ih je sačinio.

– Što bih ja trošio vrijeme na njegove gluposti. Tražim u ime Srba tri mjesta, uz predsjedavajućeg Savjeta ministara, a ako nam ih ne daju šta ćemo razgovarati – rekao je Dodik.

On je ponovio da u BiH više nema intervencija stranaca, jer su imali mnogo “brljotina”, među kojima je i da BiH može biti država.

– Sve govori da BiH ne može biti država. Što se više gaca u blatu koje se zove BiH, više se tone. LJudi u Briselu su bili potpuno racionalni i rekli da brzo formiramo vlast da bi sačinili mišljenje kojim bi bio ubrzan evropski put zemlje. Međutim, vidljivo je ko izaziva krizu, a to nije Republika Srpska – zaključio je Dodik.

SRNA