Član Predsjedništva SNSD-a Milica Marković kaže da SNSD ima spremljen odgovor u slučaju nastavka opstrukcije formiranja nove vlasti na nivou BiH te da bi konačan stav o tome, kako ističe, mogao biti objavljen već u toku sljedeće sedmice.

Komentarišući za Insajder zastoj u formiranju novog Savjeta ministara i poruke pojedinih visokih funkcionera najveće bošnjačke stranke da ta institucija neće biti formirana prije slanja Godišnjeg nacionalnog programa u sjediše NATO u Briselu, Markovićeva kaže da će SNSD čekati još najviše sedam do deset dana kako bi se konačno odredili o toj temi.

– SDA ima interes da se zadrži status kvo i da se ništa ne promijeni u vezi sa Savjetom ministara jer u novom sazivu neće imati predsjedavajućeg tog tijela. Takođe, SDA ne odgovara ni promjena u smislu partnera, jer tamo više ne bi bilo ministara iz SDS-a i PDP-a koji su pred njima samo klimali glavom, već bi tamo bio SNSD, koji ima svoj politički stav i tačno zna šta hoće. Sigurno je da će se rukovodstvo naše stranke jasno odrediti o tome ukoliko blokada formiranja nove vlasti potraje još narednih sedam ili deset dana – kaže Markovićeva.

Ona dodaje da je očigledno i to da je SDA, kako kaže, izašla predaleko u zahtjevima za približavanje BiH NATO i da sada, prema njenim riječima, ne mogu napraviti korak unazad i izvući se iz živog blata u koje su upali.

– Oni su bukvalno pritjerani do zida jer im je u Briselu rečeno da Savjet ministara treba da se formira i da je bilo krajnje vrijeme da se to uradi. S druge strane, davali su lažnu sliku u bošnjačkoj javnosti o tome kako je pristupanje NATO važan evropski uslov. U tom raskoraku i živom blatu, iz kojeg ne znaju kako da se iščupaju, sada misle da im je najpovoljnije da zadrže status kvo. Međutim, oni ne računaju s tim da SNSD ima odgovor na takvu situaciju i da će povući određene poteze u skladu s tim – ističe ona.

Odgovarajući na pitanje Insajdera kakav će biti odgovor SNSD-a u slučaju nastavka odgađanja formiranja novog Savjeta ministara, Markovićeva kaže da određene blokade u funkcionisanju institucija na bh nivou već postoje.

– Blokade su već na sceni. Počevši od Predsjedništva BiH koje ne drži sjednice već duže vrijeme, izuzev jedne telefonske sjednice. Predstavnički dom Parlamenta BiH takođe se ne sastaje. Dom naroda Parlamenta BiH održao je samo konstitutivnu sjednicu. Savjet ministara BiH je u tehničkom mandatu i to što Denis Zvizdić povremeno kaže da su se sastali i o nečemu razgovarali ništa ne znači. To nije organ na nivou BiH koji je sastavljen poslije opštih izbora. Određena blokada već je na sceni, ali je očigledno da SDA ne vidi rješenje kako da izađe iz toga i kako da prevaziđe te probleme – kaže Markovićeva.

Izvor: Insajder