Drugostepena presuda prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću izrečena danas pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove u Hagu predstavlja tužan kraj ovog suda koji će ostati upamćen u međunarodnoj praksi da nije sudio po zakonu, smatra predsjednik DNS-a Marko Pavić.
“Međunarodni sud u Hagu, onako kako je počeo svoj rad, pod raznim političkim pritiscima, pretvorio se u politički sud, danas je i svoj rad zaključio kao politički sud koji nije sudio po pravu, pravdi i zakonima, nego po političkim, državnim i ne znam čijim nalozima sa strane”, rekao je Pavić Srni.

On je dodao da bi sud i njegove presude uvijek trebalo da dovedu do pomirenja ljudi.

“Ova presuda i presude koje je taj sud izricao, naročito Srbima, samo su još više udaljile narode u BiH jedne od drugih i ovo je još jedan udar na međunacionalne odnose u BiH”, rekao je Pavić.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu izrekao je danas prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću drugostepenu presudu kojom ga je osudio na kaznu doživotnog zatvora.

Drugostepena presuda izrečena je nakon što su razmotrene žalbe odbrane i tužilaštva na prvostepenu, kojom ga je 2016. godine Haški tribunal osudio na 40 godina zatvora.