sdr

Prijedor je danas dobio mjesto na kojem građani mogu da igraju šah na otvorenom, zahvaljujući studentima Rudarskog fakulteta i Visoke medicinske škole.
Predsjednik Saveza studenata Rudarskog fakulteta Srđan Šobot rekao je na otvaranju šahovskog “igrališta” da su na ideju došli nakon što su vidjeli da gradu nedostaje šah na otvorenom, kakav imaju mnogi gradovi u okruženju.

On je naveo da su kao neformalna grupa građana osmislili projekat koji je podržala Međunarodna organizacija za migracije /IOM/ u okviru aktivnosti “Podrška mladima u lokalnim zajednicama u BiH”.

Prvi potez na ovoj šahovskoj tabli pod otvorenim nebom povukao je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković koji je pohvalio inicijativu studenata.

“Ovo je aktivnost na kojoj su se udružili omladina Prjedora i Međunarodna organizacija za migracije koja im je pomogla da se napravi ova šahovska garnitura na otvorenom. Ovo je vrlo interesantno, na lijepom je mjestu i vjerujem da će mnogi mladi, ali i penzioneri, ovdje igrati šah”, poručio je Đaković.

Vladimir Malbašić, dekan Rudarskog fakulteta, u čijem se krugu nalazi ova tabla, rekao je da je ovo način da se ova ustanova dodatno uveže u društveni život grada.

Nakon zvaničnog otvaranja uslijedio je šahovski turnir na kojem su snage odmjerili studenti.

Šah na otvorenom biće dostupan građanima svakog dana od 8.00 i 17.00 časova.

Foto: prijedorgrad.org