Mnogo pozitivnih utisaka iz Volfsburga, obećava igra pred start kvalifikacija i meč sa Portugalijom za pet dana – Krstajić će biti na “slatkim” mukama

Srbija je, sve pohvale za to, ostavila pozitivan utisak protiv Nemačke, i više od toga: Krstajićev “okrnjeni” sastav odigrao je 1:1 protiv renomiranog tima Joahima Leva, što je vrlo prijatna uvertira pred start kvalifikacija i meč sa Portugalijom u Lisabonu za pet dana.

Imaće selektor Krstajić “muke” pred to gostovanje, ali one koje svaki trener želi – biće mu teško da izabere startnu postavu posle sjajnih partija nekolicine igrača koji su “iskočili” u Nemačkoj.

Mnogo je pozitivnih utisaka koji se mogu sabrati iz Volfsburga od strane naše reprezentacije, bilo je, naravno, i stvari na kojima će morati da se poradi, ali se može mirne duše konstatovati da igra Srbije, bez obzira na sastav, ima i “glavu i rep”.

Izdvojili smo pet najjačih momenata sa naše strane, onih koji su definitivno obeležili utakmicu koja nam može biti dobar putokaz za dalje.

1. Luka Jović – centarfor za narednih 10 godina!

Nema odbrane od njega. Koji god rival, koje god takmičenje mu date, zna se, sledi egzekucija. Levom nogom. Desnom nogom. Glavom. Jović je neverovatan gol-igrač! Predator. Koliko mu samo malo treba prostora da odreaguje i pogodi videlo se to i kod akcije za vođstvo protiv Nemaca. Stigla mu je neočekivana lopta, ali je bio spreman i tada, “radila” je glava za mat jednog od najboljih golmana sveta. Bio je to još jedan u nizu golova napadača Ajntrahta ove sezone, gde se neće još dugo zadržati, jer Barsa i ostali giganti čekaju u redu. Vrlo verovatno je da ćemo već od reprezentativnih akcija koje su na programu u drugoj polovini godine Jovića zvati najskupljim srpskim igračem u istoriji. Živi bili, pa videli!

Razbijač – Luka Jović u prodoru pored reprezentativca Nemačke TaaFoto: Tanjug/AP

2. Glavni utisak – Srbija ima dva kvalitetna tima!

Nema Matića, Milivojevića, Tadića, Kostića, nema ni Mitrovića, Kolarova – nije problem! Ima ko da ih menja, i to vrlo kvalitetno, zrelo. Mnoge je možda i iznenadila odlična partija Krstajićevih “drugopozivaca” u Volfsburgu, ali kada se analizira dublje to je grupa proverenih imena respektabilne reputacije, karijere i kvaliteta, poput Lazovića, Milinković-Savića, Gaćinovića, Maksimovića – na kraju krajeva, potonja trojka je ovenčana titulom svetskih prvaka za juniore. Dodajmo toj grupi standardnog Nikolu Milenkovića i vrlo dobrog Spajića, borbene Rukavinu i Bogosavca, njihove igre u klubovima, pa je zaključak koji se nameće da se naša najjača postava ne bi postidela ove koja je u sredu uveče istrčala da se odmeri sa Nemcima. Remi sa “Pancerima” je podvig sam po sebi, a još veći je saznanje da Krstajić u ovom trenutku ima igrače da sastavi dva respektabilna tima.

3. Darko Lazović – otkrovenje!

Pun pogodak Krstajića, mada i nije imao kud selektor nego da zove bivšeg Zvezdinog krilnog igrača posle odličnh igara u kontinuitetu. Poziv je, čini se, stigao u idealnom trenutku za obe strane. Pokazao je Čačanin zašto je neizostavan u postavi Đenove, prvog tima koji je ove sezone naneo poraz moćnom Juventusu u Seriji A. Njegov uticaj na ofanzivnu Srbije bio je ogroman: dva puta je posle “boltovksog” sprinta servirao “zicere” Joviću i Ljajiću, jednom se i sam našao u prilici posle trka i ubacivanja “iz drugog plana”, kad nije najbolje “legao” na loptu prilikom udarca “slabijom” levom nogom. To, naravno, nikako ne umanjuje odličan utisak koji je ostavio, zadovoljio je visoke kriterijume i definitivno se nametnuo kao adut za kvalifikacione borbe, već za Portugaliju.

Dmitrović kroti atak Sanea Foto: Tanjug/AP


4. Marko Dmitrović s razlogom srpski golman broj jedan

“Dobili” smo “opasnu” mačku među stativama. Razbranio se Dmitrović u Volfsburgu, i to samo nekoliko dana posle košmarnog meča u Primeri i primljena dva gola u nadoknadi vremena, te skrivljenog penala. Tu se pokazuje i njegova mentalna stabilnost, a ona je bila na najvišem nivou protiv Nemaca. Nekoliko opasnih pokušaja “Pancera” skidao je golman Eibara, ostaće upamćena njegova intervencija za rubriku “verovali ili ne” posle udarca Tima Vernera – svi su videli loptu u golu, ali je ona završila u korneru nakon bravure našeg golmana. Verneru je “pročitao” još jedan udarac, jedan Rojsu, Saneu… Ulivao je sigurnost našoj odbrani sa svakom intervencijom, osigurao sebi mesto za start meča sa Portugalijom – to je potpuno jasno nakon autoritaivnog izdanja u sredu uveče.

Bogosavac nije štedeo zvezdenemalkog tima: na slici je u duelu sa Gindoganom Foto: Tanjug/AP

5. Defanziva – dobra i kad se stalno menja sastav.

Defanzivna linija “Orlova” u Volfsburgu, u sastavu Rukavina, Milenković, Spajić, Bogosavac na prvo čitanje ne uliva bogzna kakvo poverenje, ali je položila ispit, a to nije bilo nimalo jednostavno u sudaru sa višestrukim svetskim prvakom, i što je još značajnije za pomenuti: prvi put u tom sastavu. Bogosavac je debitovao za nacionalni tim, Spajić je tek drugi put iskusio pravu reprezentativnu akciju, ali su obojica sasvim solidno odradili posao uz daleko iskusnije reprezentativne drugove i njihovu staloženost, Rukavinu i Milenkovića. Imao je levi bek Čukaričkog zapaženu intervenciju u povoju meča, baš kada su Nemci najjače pritisli, uklizavanjem i blokom je sprečio najgore po naš tim. Nije se samo ograničio na defanzivnu Bogosavac, stresao je tremu sa sebe sa protokom vremena, a onda sve češće učestvovao i u kreacijama napred. Istina, “ispadala” je u par navrata naša defanziva, a ono što nije “pokupila”, jesu saigrači, pre svih dmitrovići onda Maksimović “onom” intervencijom na gol-liniji o kojoj će se još neko vreme pričati. I taj detalj dovoljno govori o timskom dugu, požrtvovanju i energiji koju su naši momci prikazali u sredu uveče.

NEMAČKA – SRBIJA 1:1
(Gorecka 69 – Jović 12)

Nemačka: Nojer (ter Štegen 46), Himik, Zule, Ta, Klosterman (Kerer 90), Gindogan, Halsteberg, Haverc (Rojs 46), Sane, Brant (Gorecka 56), Verner.

Srbija: Dmitrović, Rukavina, Milenković, Spajić, Bogosavac (S. Mitrović 79), Maksimović (Jovičić 88), Milinković Savić (Lukić 62), Ljajić, Gaćinović (Radonjić 62), Lazović (Živković 79), Jović (Pavkov 70)
Rezerve: Rajković (g), Vasiljević (g), Miletić, Veljković.

Telegraf.rs