Uoči zvaničnog formiranja Mešunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Јugoslaviju u maju 1993. godine, američka agencija CIA je pripremila principe za njegov rad. U dokumentu, koji objavljuje RTRS, a o kojem su prve pisale Večernje novosti, u dijelu koji se odnosi na uspostavljanje Haškog suda navodi se da bi jednak odnos prema zločinima u BiH djelovao ka svrstavanja na stranu Beograda.

To je dokaz da su presudu Radovanu Karadžiću ispisale strane,obavještajne agencije, a izdvojena mišljenja pojednih sudija nisu ništa drugo do pranje savjesti, ocjena je pravnih autoriteta.

Radovanu Karadžiću ali i ostalim Srbima u Hagu presuđeno je još u februaru 1993. godine, kada Haški tribunal nije bio ni formiran. Tada je šef međuagencijske grupe za Balkan Danijel Vagner u pismu šefu CIA-e Džejmsu Vulsiju sugerisao da bi eventualno jednak odnos prema zločinima u BiH bio u korist srpske strane.

– Muslimanske države bi podržale Sud za ratne zločine i objavljivanje srpskih zločina. Međutim, sam tretman bosanskih zločina vjerovatno bi mogao prevagnuti u korist Beograda – piše u dokumentu CIA-e.

Dvadeset i šest godina kasnije rezultat tog besprizornog dokumenta je više od 1.000 godina robije za Srbe i manje od 300 za Bošnjake i Hrvate. Brojke koje poništavaju smisao haške pravde i postojanja tog suda.

– To je vjerovatno sada isplivalo na površinu. To je najbolje objavljeno svjedočanstvo o tome šta je politika Haškog tribunala, to je sramno, žrtva je žrtva ma čija bila – istakao je profesor međunarodnog prava Radomir Lukić.

Vremenom sve više sličnih dokumenata o uplitanju stranih vlada i obavještajnih službi u haške procese pogotovo Srbima doprijeće do javnosti-uvjeren je haški osuđenik Vojislav Šešelj. Do tada treba tragati za novim dokazima koji bi omogućili reviziju presude Radovanu Karadžiću.

– Odluku su donijele američke i engleske službe. Sudije uopšte ne pišu presude, presude pišu njihovi stručnjaci koji su angažovani kao savjetnici pri sudskim vijećima i tek kada se napiše presuda pred njih dolazio gotova – kaže predsjednik SRS Vojislav Šešelj.

Pod kojim uslovima je petočlano sudsko vijeće, osudilo Radovana Karadžića na doživotnu robiju, da li je bilo pritiska,uticaja saznaće se kao i za dokument CIA iz 1993. godine. A to što su dvojica sudija sa Pirinejskog poluostrva: španac Hoze Rikardo de Prada i portugalac Ivo Nelson de Kaires, bili za 40 godina umjesto doživotne robije nije ništa drugo do pokušaj pranja savjesti, ocjenjuje profesor Radomir Lukić.

– Ovo je šlag na tortu za one koji su osnovali i podržavali rad Tribunala, jer se suđenje zatvara sa dva zločinca kako oni kažu koji trebaju da dobiju doživotne kazne kako bi bili zaprečeni mali narodi da se bore za slobodu i ljudi za nezavisnost. Tako da je moguće da je to u cilju da se deo njegove savjesti opere – smatra Lukić.

O savjesti španskog djelioca pravde saznajemo od kolege s kojim je djelio pravdu u Sudu BiH od 2005. do 2007. godine. Iako je bio ljubazan i uglađen kaže naš izvor teško se s njim komuniciralo jer nije znao engleski ali to ga nije sprečavalo da Srbima potvrđuje presude za ratni zločin.

RTRS