dav
Mlade stabljike japanske trešnje “sakuro” koje su tokom prošle godine u dva navrata posađene na nekoliko gradskih zelenih površina, ovih dana su, tačnije sa početkom proljeća , procvjetale.

Nekoliko stabljika nalaze se i ispred zgrade Gradske uprave , a koje je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković zasadio sa predstavnicima Fabrike keksa ” Mira”, članice Kraš grupe povodom obilježavanja 90 godina postojanja i rada.
Riječ je o donaciji od ukupno 90 sadnica ovog ukrasnog drveta koje je za uređenje grada donirala naša fabrika keksa odnosno kompanija `Kraš` povodom 90 godina rada ove fabrike u našem gradu”, izjavio je tada Đaković.
On je u izjavi novinarima tada i ” da se nada da će sve ove stabljike , čija je sadnja u cijelom gradu u toku, već na proljeće procvjetati i ukrasiti grad”.
” Ovo će biti lijepa i simbolična potvrda naše uspješne saradnje”, istakao je Đaković.

A wikipedija kaže:

Japanska trešnja je sigurno jedna od najdekorativnijih vrsta cvjetnih lišćara. Poseban odnos prema njoj imaju Japanci pa se za Japan kaže:”ZEMLJA TREŠNJINOG CVIJETA”. Ona je u ovoj zemlji simbol ljepote i savršenstva, ali i dolazak proljeća. Zavisno od vrste (hibrida), cvjeta od ranog proljeća do polovine maja-istovremeno kada i lista. Boja cvjetova je od bijele do ružičaste i zaista cijelo drvo izgleda veoma dekorativno kada se grane potpuno okite ovim preljepim cvjetovima.
U Japanu se pozdravlja njeno cvjetanje pjesmom (Sakura, Sakura….).
Treba reći da njihovi plodovi nisu jestivi, izgledaju kao bobice (trešnjice), koje kada se osuše padaju na zemlju i iz njih niču nove biljke. Ali, semenom razmnožene biljke nemaju tako lijepe cvjetove (dupli cvjetovi postaju jednostavni) pa se iz tih razloga preporučuje razmnožavanje putem odrvenjelih reznica, krajem ljeta.
Svi koji žele da imaju japansku trešnju treba da znaju da njoj odgovaraju sunčani položaji.U zavisnosti od vrste, hibrida, ona može biti visoka oko 7 metara, ali može biti i žbunasta sa visinom nešto nižom od dva metra.

prijedorgrad.org