Izložba grafika pod nazivom “Tačka gledišta” meksičkog autora Viktora Ugoa Riosa Olmosa otvorena je večeras u Muzeju Kozare u Prijedoru.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Aleksandar Miljuš rekao je da prijedorska publika duguje zahvalnost Muzeju Kozare na izuzetno dobroj saradnji na međunarodnom planu.

– Nadam se da je ovo nastavak uspješne saradnje u kojoj grad Prijedor pokazuje izuzetnu moć u kulturnim dešavanjima, a i večeras ovom likovnom izložbom – rekao je Miljuš proglašavajući izložbu otvorenom.

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić rekao je da je nakon jedne arhitektonske i jedne istorijske, ovo prva likovna izložba u ovoj godini i njome se ulazi u period u kojem će likovni sadržaji dominirati, a da je ona realizovana zahvaljujući kulturnoj međunarodnoj razmjeni između Srbije i Meksika kojoj u velikoj mjeri doprinosi magistar vajarstva iz Beograda Leposava Milošević Sibinović.

Foto: Srna

– Prijedorska publika se sjeća njenih ranijih projekata `Voda u knjigama umjetnika – pergament koncertina`, `Grafičke vizije četiri` i `Grafičke vizije pet`, kao i učešća brojnih meksičkih umjetnika na našem drugom bijenalu radova na papiru – podsjetio je Radonjić.

Sibinovićeva je rekla da je nakon Kragujevca u Prijedru izložen ciklus od dvadesetak grafika koji će poslije vidjeti i publika u Beogradu i Smederevskoj Palanci.

– On pokazuje interesovanje za pejzaž na način da čisti prostor od arhitektonskih elemenata i predstavlja prostor kao transcendentalni motiv ljudske sredine, pogotovo što smo svi danas na neki način hendikepirani i ne dopada nam se što u globalizaciji, koja nosi i mnogo dobrih stvari, pejzaž i ekologija zaostaju – rekla je Sibinovićeva.

Ona je navela da autor koristi potpuno klasične tehnike, ali ih unapređuje i kombinuje sa savremenim tehnikama.

– Grafike su likovno čiste i suptilne i postižu jednu grafičku atmosferu i pogotovo kada se to učini sa sivim i gotovo crno-bijelim sa malim primjesama plave boje. Radi se o izvanrednom majstoru, cijenjenom i među profesionalcima i među opštim ljubiteljima umjetnosti – dodala je ona.

Izložba “Tačka gledišta” u Muzeju Kozare u Prijedoru biće postavljena do 13. aprila.

SRNA/Srpskainfo