Stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević ocijenio je da je Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu pod kontrolom AID-a, a ministar Dragan Mektić instrument te politike, te da ne poštuju Predsjedništvo BiH budući da još nisu odgovorili o navodnim aktivnostima hrvatskih obavještajaca i diplomata.

Galijašević je objasnio da se AID služi Mektićem kao instrumentom zbog njegovog porijekla i biografije da bi nastavili sa realizacijom starih ratnih ciljeva.

– Oni već imaju odgovore na ta pitanja, ali žele da stave do znanja da Predsjedništvo nije za njih autoritet kome moraju odgovariti kada hoće – ocijenio je Galijašević.

On je istakao da je obavještajno-bezbjednosni Izvršni komitet, koji čine predsjedavajući Savjeta ministara i njegova dva zamjenika, morao da bude obaviješten o tome šta Mektić govori jer ispada da u BiH vršljaju službe.

Galijašević je rekao da Mektićev zamjenik Mijo Krešić to nije mogao uraditi, jer ne pripada ovoj AID-ovoj nomenklaturi koja upravlja Ministarstvom bezbjednosti.

– Ministarstvo bezbjednosti četiri godine iskazuje nepoštivanje prema osnovnim principima bezbjednosti građana BiH i sada to pokazuje na slučaju Predsjedništva – smatra Galiješvić.

On je objasnio da se cijela afera o navodnom vrbovanju pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH besmislica “koje su projektovali Mektić i Avdo Avdić unoseći svoje frustracije”.

– Ovom aferom vehabije se predstavljaju kao naivni jadnici kojima neka strana služba želi da podmetne dvije puške u nekom selu `Bogu iza nogu` – kaže Galiješvić.

On je dodao da su vehabije dobro naoružane, radikalne, da imaju svoje izvore naoružavanja i finansiranja, više od stotinu vehabijskih kampova, naselja ili dijelove naselja, da je riječ o grupama koje su organizovane u 22 paralelna džemata.

Galiješvić je rekao da su te grupe ubijale po BiH i cijelom svijetu svojim naoružanjem i da im nisu potrebne “dvije hrvatske puške”, te podsjetio na sve terorističke napade koji su se dešavali na prostoru BiH.

On je ocijenio besmislenim pokušaje da se rehabilituje pokret koji je dao 300 boraca za sirijsko ratište, a sada se vraćaju i prijete bezbjednosti građana BiH.

– Ovo što je Mektić uradio ima katastrofalnu dimenziju rušenja ustavnog poretka i bezbjednosti BiH, pokušaja promjene slike o selefijama u Evropi, pravljenje od njih budala kojima neko podmeće dvije puške, a oni puni eksploziva, prsluka samoubica sa borbenim iskustvima iz Sirije – rekao je Galijašević.

Prema njegovim riječima, i migrantski talas je u stvari teroristička agresija na BiH koju izvode poražene snage “Islamske države”.

On je dodao da u tom talasu ovdje dolaze propali, poraženi vojnici, ali veoma opasni, obučeni i naoružani, dok Mektić servira besmislenu aferu o ulozi Hrvata.

Galijašević je ukazao na ulogu Hrvata u BiH kada je riječ o selefijsko-vehabijskom i podsjetio na ubistva u centralnoj BiH koja su počinili mudžahedini ili su se dovodili u vezu sa njima, kao što je slučaj atentata na Јozu Leutara.

On je dodao da Hrvati zbog toga imaju više razloga da otkriju o tome šta znaju.

– Na ovaj način je Mektić bio u funkciji rušenja ustavnog poretka BiH, rušenja sistema bezbjednosti, pomaganja teroristima i odvlačenja pažnje od stvarne prijetnje koju predstavljaju – zaključio je Galiješević.

Predsjedništva BiH je 18. marta zatražilo od Ministarstva bezbjednosti da mu u roku od tri dana dostavi sveobuhvatnu informaciju o navodima iznesenim u javnosti.

Prema saznanjima Srne iz izvora bliskih Ministarstvu bezbjednosti, dan kasnije, 19. marta, stigao je zahtjev.

Mektić je danas odgovorio Srni da je zahtjev zaprimljen juče i da će odgovor uslijediti naredne sedmice.

SRNA/RTRS