Dok svijet podrhtava od najnovijih terorističkih napada domaćim bezbjednjacima važniji obavještajno – politički triler u aferi “naoružavanja selefija sa dvije puške”.

I ne osvrću se na najave kako će iz Sirije biti deportovani zarobljeni borci Islamske države, a iz Slovenije prognana tri bh. državljana koja se dovode u vezu sa terorizmom. Stručnjaci, međutim upozoravaju na novi bezbjednosni rizik koji nose ovi “transferi” i već izvjesni, slični, budući.

Političko i bezbjednosno paktiranje sa sumnjivim licima, BiH je odavno pretvorilo u rasadnik terorizma. Preteško je to breme koje u međunarodnim krugovima ova zemlja nosi! No, slaba vajda!

Јer dok pred prijetećim bezbjednosnim “cunamijem” kleči i zapad i istok, u BiH se od stare prakse ne odstupa ni za milimetar! Јoš i prije vremena – kada je, u Bugojnu, dokazanini terorista Haris Čaušević Oks u Sarajevu “postao” roker.

I svi njegovi stvarni i potencijalni sljedbenici od terorista van bh granica, unutar njih, evaluirali su u “turiste“.

Takav bh. “turistički” potencijal, uz, u međuvremenu, na domaćem tlu stasale, za koji dan biće i dopunjen.

– Na prijedlog Policijske upravne jedinice Ljubljana, Republika Slovenija ukinula je boravak za tri državljana Bosne i Hercegovine sa dozvolama za stalni boravak, zbog prijetnji bezbjednosti države, javnoj bezbjednosti i javnom redu – navodi se u saopštenju MUP-a Republike Slovenije.

Uz dokaze slovenačke obavještajne agencije SOVA, publikovano je kako “trojka” podržava vjerski ekstremizam i terorizam, zagovara upotrebu nasilja za postizanje političkih, vjerskih i ideoloških ciljeva i kako je bila bliska džihadisti Bilalu Bosniću, prije njegovog utamničenja.

Ovdašnji bezbjednjaci ćutali su! I ćute i dalje! Ne nude odgovor – da li su teroristi, na sarajevskom aerodromu, već postali “turisti”, poput, primjera radi, onomad, sarajlija – braće blizanaca Amira i Emira Hodžića.

Iz Njemačke protjerani kao bezbjednosna prijetnja, Hodžići su tada odšetali u sarajevsku vrevu i “izgubili se” sa radara bh bezbjednjaka. “Zabranjena tema” u Sarajevu je i prva u nizu terorističko-turističkih pošiljki iz daleke Sirije.

Nakon iznuđenog šturog priznanja, kako će nam do kraja marta stići i zarobljeni džihadisti Ibro Ćufurović i Abdulah Armin Čurt, sarajevski “ćutolozi” opet su utihnuli. Svi, osim autohvalospjevima bez pokrića, sklonog Denisa Zvizdića.

– Cilj nam je očuvanje stabilnosti i sigurnosti, a posebno sam ponosan na ono što je urađeno. Vrlo uspješno se borimo protiv svih oblika radikalizma, ekstremizma i terorizma – rekao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH u tehničkom mandatu.

“Ponosan” je Zvizdić na opstojnost najmanje 22 paradžemata i desetine vehabijskih zajednica iz kojih su u krvave terorističke pohode kretali razni Čauševići, Omerovići, Ibrići, Јašarević…Neki i za njegovog mandata!

A da se istražioci nikada nisu bavili naredbodavcima ili saučesnicima! Ponosan je Zvizdić što je “udomio” pet bivših zatvorenika iz Gvantanama, sa bogatim Al Kaidinim dosijeima. Poput Tarika Mahmuda Ahmada al Savaha veterana svijeta terorizma i Bin Ladenovog specijaliste za improvizovane eksplozivne naprave u gumenim cipelama, olovkama, satovima, u avionima…Ponosan je što je dirigovao izmjene zakona koje su posljednjem šefu mudžahedina u BiH Imadu Al Husinu ili Abu Hamzi nakon sedam godina u Imigracionom centru omogućile slobodu.

“Ponosan” je valjda i zbog toga što, duhovni vođa vehabija, Šeih Imad Al Misri terorista presuđen za ubistvo 60 turista u egipatskom Luksoru, po bh džamijama, medresama i fakultetima i dalje propovijeda svoje viđenje vjere, politike, porodice….Ponosan je valjda i na Alema Čamdžića i Elvira Šarca koji su u dalekom Tunisu optuženi za ubistvo eksperta za dronove Muhameda Ezoarija 2016. godine, a onda se vratili u BiH, gdje su, ispostavilo se, zaštićeni od ekstradicije.

– Ozbiljne sigurnosne agencije koriste praksu kako bi izbjegli greške u prošlosti. To bi trebalo da bude imperativ – naveo je Nedžad Korajlić, Nedžad Korajlić, dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu.

Svima! Osim, očigledno bh. bezbjednjacima! Јer da je drugačije ne bi se, na jutros konsolidovanoj UN-ovoj listi terorističkih prijetnji, BiH kao matica pojedinaca i organizacija prečesto spominjala.

Sedam lica koje predvodi Nusret Imamović, za kojim BiH čak nije raspisala ni crvenu potjernicu, već samo plavu objavu bez fotografije. I isto toliko – u svijetu davno zabranjenih organizacija sa sarajevsko – zeničkim adresama, među kojima je i El Haramein, Al Furkan…

– Јasno je da su u ovoj zemlji teroristi zaštićena vrsta, oni se ovdje njeguju i odgajaju za neke buduće ratove i konflikte, ne samo unutar BiH nego i van granica zemlje – naglasio je Dževad Galijašević, ekspert za bezbjednost.

Na “radost” Zvizdića i sarajevske družine, po svemu sudeći, stizaće u BiH i nove “pošiljke”.

Potencijalnih je u Siriji, više od 150, mada Zvizdić “zna” za trećinu tog broja.

“Potencijala” ima još i u Njemačkoj, Sloveniji, Austriji….

Prilika ćutljivom Sarajevu da im svima zaželi “dobrodošlicu” i rehabilituje u “turiste”!

RTRS