Povodom dvadesetogodišnjice NATO bombardovanja, ruski bajkeri “Noćni vukovi”, na čelu sa svojim liderom Aleksandrom Zaldastanovim Hirurgom, odali su danas ispred Ambasade Srbije u Moskvi počast žrtvama NATO agresije.

Oko 200 motociklista iz Moskve i drugih gradova Rusije je pred Ambasadu Srbije stiglo oko podneva sa srpskim i ruskim zastavama, cvijećem i vijencima.

Oni su duž ograde Ambasade položili crvene karanfile, uramljene fotografije srpskih heroja-pilota, ikonu Svetog cara Lazara i upalili su svijeće žrtvama NATO bombardovanja. Јedan vijenac je bio u bojama ruske trobojke, a na drugom je napisano: “Vječna slava srpskoj braći”.

Vječna slava srpskoj braći (Foto:Sputnik / Olivera Ikodinović)

Vječna slava srpskoj braći (Foto:Sputnik / Olivera Ikodinović)

Ambasador Srbije u Rusiji Slavenko Terzić je izašao pred zgradu Ambasade da zahvali motociklistima na ovom gestu.

– Izražavam duboku i iskrenu zahvalnost za vaš gest, koji je izraz solidarnosti koju je ruski narod vijekovima pokazivao prema Srbima i pokazuje je i danas. Sjećajući se NATO agresije od prije 20 godina, koja je preduzeta mimo bilo kakvih normi međunarodnog prava, mi se sjećamo i solidarnosti koju je ruski narod i tada pokazivao prema Srbiji i SRЈ, bez obzira na stavove pojedinih predstavnika tadašnje administracije – rekao je ambasador.

Terzić je naglasio da srpski narod ne zaboravlja svoje žrtve i svoje heroje koji su dali život u neravnopravnoj borbi sa agresorom.

Podvukao je da su uprkos nadmoćnosti agresora, vojska i narod pokazali herojsku odlučnost da brane svoju zemlju.

Hirurg je zamolio ambasadora da srpskom narodu prenese izraze saosećanja.

“Noćni vukovi” i na svom sajtu podsjećaju na NATO agresiju koja je prije dve decenije izvršena na Srbiju i SRЈ.

U svom obraćanju Zaldastanov navodi da su “Rusi i Srbi jednokrvni slovenski narodi, ujedinjeni u vjeri” i da “piju iz iste čaše”.

– Kada sam bio u ovoj zemlji, kada sam stajao pred patrijarhom Irinejem, kada sam pročitao transparent raširen na fudbalskoj utakmici pred predsjednikom Rusije, na kojoj je bio napisan tekst: “Stariji brate, poljubi majku našu i kaži joj: kaži da smo je dostojni i da se borimo i da ćemo se boriti”, koji je postao glavni simbol i smisao bajk-šoua u Sevastopolju, osjetio sam takav talas svjetlosti i ljubavi prema ovoj božanskoj i nepokorenoj zemlji, da sam u dubini svoje duše shvatio da su naše sudbine nerazdvojne!”, navodi Hirurg.

Na sajtu “vukovi” podsjećaju i da je 24. mart 1999. tragičan dan za Srbiju i za Rusiju. “Vukovi” navode da je na ovaj dan prije 20 godina, 400 aviona NATO-a sa juga i 200 aviona sa sjevera bacilo na Srbiju svoje smrtonosne projektile. To je, kako se navodi, bilo 78 dana pakla na zemlji.

Vječna slava srpskoj braći (Foto:Sputnik/Olivera Ikodinović)

Vječna slava srpskoj braći (Foto:Sputnik/Olivera Ikodinović)

“Beograd, Novi Sad, Priština, Mitrovica, Podgorica i drugi gradovi i sela plamtjeli su kao svijeće. Oko 1.200 vojnika i 2.500 civila je poginulo u ovom užasu, među njima 89 djece. Ranjeno je 12.000 ljudi. Bombe i rakete su uništile 1.026 civilnih objekata: 300 fabrika, 60 mostova, 70 škola i 18 vrtića, 35 crkava, 29 manastira, mnogo stambenih zgrada – navodi se, između ostalog, na sajtu “Noćnih vukova”.

Podsjetimo, “Noćnih vukovi” su najmasovniji svjetski motociklistički klub, koji broji preko 5.000 članova u Rusiji, bivšim sovjetskim republikama, Srbiji, Republici Srpskoj, Makedoniji, Bugarskoj, Rumuniji;

Hirurg i njegovi “vukovi” njeguju tradicionalne vrijednosti i cijene ideal “bratstva”. Propagiraju zdrav život, njegovanje pravoslavnih tradicija, aktivni su u pomoći djeci bez roditelja i u borbi protiv narkomanije. Protive se nametanju zapadnih vrijednosti i američke ideologije.

Svojim nepodijeljenim patriotskim stavovima “Noćnih vukovi” navukli su na sebe bijes brojnih neprijatelja Rusije sa Zapada, zbog čega se ime Zaldostanova našlo na američkoj listi sankcija.

sputniknews.com