Jedan od najvećih strahova muškaraca jeste da “tamo dole” nešto ne radi kako treba

To što nemate problema sa penisom dok pružate zadovoljstvo partnerki i uživate u seksu bez straha da će nešto poći po zlu, ne znači da ste u potpunosti bezbedni kada j ereč o erektilnoj disfunkciji.

Čak i ako se vaš penis ponaša sasvim u redu možda ste ipak na dobrom putu da imate problema sa erekcijom. Ponekad su i mali problemi sa erekcijom dovoljan pokazatelj da ćete i te kako imati velikih problema u budućnosti. Ovo su 7 neočekivanih znakova koji ukazuju da ste na putu da imate problema sa erekcijom i šta vam je činiti ako ih primetite

Niste se probudili sa jutarnjom erekcijom

Foto-ilustracija: Profimedia

Noćne i jutarnje erekcije nemaju nikakve veze sa time da li želite seks već se dešavaju zato što vaš mozak oslobađa manje noradrenalina, hormona koji sprečava da vam se dešava erekcija. Učestale jutarnje erekcije su dobar znak jer pokazuju da vam krv zdravo struji kroz penis. Ako primetite da se ređe budite sa erekcijom nego što ste na to navikli, obratite se lekaru.

Ne razmišljate o seksu tako često kao nekada

Ukoliko vas ne lože stvari koje su vas obično pokretale postoji mogućnost da je vaš nivo testosterona niži nego obično. Testosteron je hormon zaslužan za seksualnu želju, pa ako se smanji nećete više toliko žudeti za seksom. Nedostatak testosterona ne manifestuje se samo gubitkom želje za seksom već i umorom, promenom raspoloženja, otežanim dobijanjem na mišićnoj masi i lošem varenju.

Imate visok holesterol ili krvni pritisak

Visok nivo holesterola i krvni pritisak su pokazatelji da nešto nije u redu i tamo dole. I jedno i drugo oštećuje krvne sudove i čini da one gube na elastičnosti i tako ne mogu da se rastegnu dovoljno.

Počeli ste da pijete nove lekove

Foto: Pixabay

Antidepresivi i lekovi za visoki krvni pritisak mogu da budu krivi za loše funkcionisanje vašeg penisa. Mogu da utiču na to da se teže uzbuđujete i smanjuju vam libido.

Desni su vam otečene, osetljive i lako prokrvare

Ukoliko primetite da vam desni krvare kada perete zube to može da bude samo uvertira u probleme sa vašim vršnjakom. Upala desni može da znači i upalu koja se kreće kroz vaše telo i da ošteti vaše krvne sudove.

Vaš penis viš enije tvrd kao nekada kada j eu erekciji i teško vam je da ga održite tako tokom seksa

Još uvek vaš penis dostiže erekciju koja vam treba za seks, ali vam je teško da ga održite takvog tokom seksa. To je samo početak problema kojim morate da se pozabavite. Ne postoji uvreženo pravilo koliko penis treba da bude tvrd ili mek kada je u erekciji, ali ukoliko primetite veliku promenu obavezno se obratite lekaru.

Imate problema sa spavanjem

Bez obzira šta vam uzrokuje nesanicu, nedostatak sna može da izazove probleme tamo dole. Ovo može da bude posebno opasno ako imate spavajuću apneu, jer oko 70 odsto muškaraca koji imaju ovaj problem imaju i problem sa erekcijom. To smanjuje nivo testosterona i zbog toga se osećamo umornije i imamo napade anksioznosti.

(Telegraf.rs/menshealth.com)