Grajf: Stradanje u Jasenovcu ne smije biti minimalizovano

БАЊАЛУКА, 3. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Израелски историчар Гидеон Грајф је рекао да 45 година истражује Аушвиц, што даје одређену основу да врши поређење са другим логорима из Другог свјетског рата, те је нагласио да се Аушвиц и Јасеновац могу назвати паклом на Земљи.

Knjiga “Jasenovac – Aušvic Balkana” predstavlja studiju o zlu čovječanstva i stradanju nevinih ljudi u ova dva stravična logora što ne smije biti zaboravljeno niti minimalizovano, rekao je autor ovog naučnoistraživačkog djela Gideon Grajf.

Grajf, koji je glavni istraživač Instituta za Holokaust “Šem Olam”, rekao je da je u Jasenovcu u Drugom svjetskom ratu ubijeno 700.000 Srba, Javreja i Roma, te da vjeruje da je taj broj i mnogo veći.

– Na osnovu daljih istraživanja, nekih nadgrobnih spomenika i grobnih mjesta koja smo uspjeli da nađemo kroz sva istraživanja, vjerujem da je taj broj i mnogo, mnogo veći – rekao je Grajf novinarima u Bijeljini gdje je promovisana njegova knjiga.

On je naveo da knjiga, bazirana na istini i činjenicama, putem brojnih dokumenata, činjenica i fotografija predstavlja enciklopediju stradanja Srba, Jevreja i Roma u Drugom svjetskom ratu.

– Jasenovac je logor u kome su Srbi, Jevreji i Romi, ali i ostali antifašisti stradali na najokrutniji mogući način. Ustašama je bilo veoma važno da žrtva pati, da se što više muči, bili su željni da vide krv, patnju, a uživali su i u najokrutnijem zlostavljanju ne samo muškaraca nego i djece, žena – rekao je Grajf.

On je naglasio da je strašna i nesporna istina da su čak i njemački oficiri koji su posjećivali Jasenovac i druge logore u Hrvatskoj bili zgranuti brutalnošću koju su u njima vidjeli.

Nijemci su, rekao je Grajf, s druge strane, činili neviđena zla, ubijali su svoje žrtve, ali nisu, za razliku od Hrvata-ustaša, željeli da imaju krv na svojim rukama, da dotiču tijela žrtava i bili su uvijek udaljeni od njih u toku njihove smrti.

On je naglasio da podaci iz istorije govore da su njemački oficiri koji su dolazili u Jasenovac izvještavali njemačke naciste u Aušvicu o okrutnostima koje su se činile u Jasenovcu.

Ipak, dodao je on, istina na vidjelo mora da ispliva kad-tad.

– Ovim radom želim da se činjenice o stradanju Srba, Javreja i Roma u ovim logorima iznesu na vidjelo, da se ne zaboravi takav režim u jednoj zemlji te da se više nikad ne ponovi istorija, da nikada ne zaboravimo, da se ni slučajno ne dozvoli minimalizovanje istorijski dokazanih zlodjela – rekao je Grajf, dodajući da njegova knjiga predstavlja i osudu svih onih koji su okrutno nastupali, iživljavajući su i ubijajući nevine ljude.

 

Istoričar Saša Mirić, član Zavičajnog udruženja Tuzlaka u Bijeljini koje je zajedno sa Narodnom bibliotekom “Filip Višnjić” organizovalo današnju promociju, rekao je da djelo Grajfa ima ogroman značaj za srpski narod koji je masovno stradao u Drugom svjetskom ratu, kao i Jevreji.

SRNA/Srpskainfo