Zamjenica ministra pravde Vesna Mikić iz Srpske liste smijenjena je sa ove pozicije zbog objave na Fejsbuku o NATO bombardovanju, prenosi Kossev.

Nakon što je juče na svom profilu na Fejsbuku napisala da je NATO kampanja protiv SR Jugoslavije uslijedila nakon decenije borbe protiv albanskih terorista, te da je NATO izvršio namjerni genocid, zamjenica ministra pravde u Vladi Kosova Vesna Mikić razriješena je danas dužnosti.

“Na današnji dan, prije tačno 20 godina nad jednom suverenom zemljom koja se deceniju unazad borila protiv albanskog terorizma u okviru svojih granica, izvršen je namjerno planiran genocid od strane NATO alijanse”, objava je koja je bila povod za ovakvu odluku kosovskog premijera Ramuša Haradinaja.

Po objavljivanju ovog statusa, jedna od poslanica PDK u Skupštini Kosova, Ganimete Musliju, zatražila je od kosovskog premijera da je razriješi dužnosti, što se i dogodilo na današnjoj sjednici Vlade Kosova.

“U Vladi i institucijama Republike Kosovo, nema mjesta za individualnost, bez obzira na etničku pripadnost, kao ni nipodaštavanje zajedničkih evro-atlantskih vrijednosti. Posebno imajući u vidu da je država Kosovo stvorena upravo na ovim vrijednostima. Izjava zamjenice ministra u Ministarstvu pravde, Vesne Mikić, po kojoj je NATO bombardovanje bilo genocid nad državom i srpskim narodom je neprihvatljiva i predstavlja govor mržnje, koji je sankcionisan Ustavom i zakonom. Stoga, sam danas razriješio dužnosti zamenicu ministra Mikić”, napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

Mikić je druga funkcionerka Srpske liste u Vladi Kosova koja je ove godine razriješena dužnosti, prije nje je početkom februara smijenjen i ministar poljoprivrede Nenad Rikalo.

B92