Svečano otvaranje 26. takmičenja učenika muzičkih škola je u petak u podne, a u subotu će najbolji od najboljih održati završni koncert na koji su dobrodošli svi ljubitelji muzike i svi takmičari.
Priredila: Katarina PANIĆ

PRIJEDOR, 25. MARTA /SRNA/ – Takmičenja učenika muzičkih škola višestruko su korisna za djecu, predavače i same škole, ali ne treba učestvovati po svaku cijenu, kao ni insistirati na perfekcionizmu, smatra profesorica Muzičke škole “Savo Balaban” Prijedor Branka Nastić Marčetić.

Ona kaže da “perfektna izvođenja ne postoje”, te da, “posebno mlađima, treba objasniti da nije propao svijet ako ne osvoje prvu nagradu”.

“Neka djeca to tragično prihvate i zato je bitan pristup. Nisu sva djeca ista i psiholozi moraju da unaprijed predvide kako će se dijete osjećati i kako će reagovati”, ističe Marčetićeva za Srnu povodom Republičkog takmičenja muzičkih škola koje će u Prijedoru biti održano u petak i subotu, 29. i 30. marta.

Ona navodi da je najteže kada se djeca uvrijede, kad steknu odbojnost prema instrumentu, pa više ne žele da sviraju.

“Trude se, vježbaju i, uprkos svim obavezama iz redovne škole, imaju radnu disciplinu, vole muziku, nastupaju, pa je često to veliki pritisak i stres za njih. Zato treba biti pažljiv i obazriv da, kako se to u žargonu kaže, ne `presviraju` i ne `pregore`”, poručuje Marčetićeva.

Ona se protivi principu da se djeci dijeli “i šakom i kapom”, ali pozdravlja nagrade mladim izvođačima, samim tim što se spremaju za takmičenje, ili dodatnu ocjenu i bolju završnu ocjenu.

Takmičenja su, smatra ona, veoma važna i predavačima jer, sa jedne strane, daju presjek rada svakog profesora koji učestvuje i, sa druge, predavači se sastaju sa kolegama iz drugih škola i razmjenjuju iskustva, što je dragocjeno.

“Važno je reći da ni svaki profesor ne treba po svaku cijenu da vodi dijete na takmičenje, upravo zbog toga da se ne bi stvarale zablude”, napominje Marčetićeva.

Specifičan način ocjenjivanja na muzičkim takmičenjima često dovodi u zabludu i djecu, i roditelje, i javnost, budući da se poistovjećuje sa sportskom terminologijom. U ovim takmičenjima nema prvog, drugog i trećeg mjesta, već postoji prva, druga i treća nagrada, specijalna nagrada, laureat i pohvala.

Od 70 do 75 bodova je pohvala, od 75 do 85 je treća, od 85 do 95 druga, a od 95 do 100 prva nagrada. Osvojenih 100 bodova je ujedno i specijalna nagrada, jer je to maksimalan broj bodova od svih članova žirija, a laureat je posebna nagrada učesniku jedne discipline odlukom žirija za kompletan utisak.

“To znači da se može desiti da više djece osvoji iste nagrade, mada je broj bodova uvijek relevantan i ne može biti isto 95 i 99,75 bodova”, pojašnjava Marčetićeva.

Profesorica Branka Nastić Marčetić završila je opštu muzičku pedagogiju na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, gdje sada studira dirigovanje. U prijedorskoj muzičkoj školi radi od 2008. godine.

Marčetićeva predaje solfeđo, klavir, dirigovanje i orkestar, te vodi Dječiji hor “Vilenjak” i Ženski kamerni hor “A vista”. Na predstojećem takmičenju član je žirija koji će ocjenjivati orkestre.

Muzička škola “Savo Balaban” iz Prijedora poslije osam godina ponovo je domaćin i organizator Republičkog takmičenja učenika muzičkih škola.

Prijavljeno je više od 400 učenika koji će se takmičiti u sedam disciplina: klavir, solfeđo, duvači, solo pjevanje, kamerna muzika, orkestri, te harmonija i oblici.

Takmičari dolaze iz Banjaluke, Prijedora, Prnjavora, Bijeljine, Trebinja, Istočnog Sarajeva, Doboja, Gradiške, Zvornika, Istočne Ilidže, Kozarske Dubice, Nevesinje i Foče, te iz Bihaća budući da organizator može donijeti odluku da ugosti i neku školu izvan Republike Srpske.

Samo Banjaluka i Prijedor imaju takmičare u svih sedam disciplina.

Budući da Prijedor još nema koncertnu salu koja je gradu prijeko potrebna, takmičenje će se odvijati na četiri lokacije, i to u Muzičkoj školi “Savo Balaban”, u Galeriji “Sreten Stojanović”, u Pozorištu Prijedor i u Osnovnoj školi “Desanka Maksimović”.

Organizaciju takmičenja podržali su grad Prijedor, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Republički pedagoški zavod Republike Srpske.

Detaljne informacije o takmičenju dostupne su na podstranici veb-sajta prijedorske muzičke škole /republickotakmicenjemsrs.website/.