СИЈЕКОВАЦ, 26. МАРТА /СРНА/ - Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик положио је данас вијенац код спомен-плоче у Сијековцу за 46 српских цивила - жена, дјеце и стараца које су прије 27 година звјерски убиле регуларне војне снаге Хрватске са паравојним бошњачко-хрватским формацијама.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas u Sijekovcu kod Broda da zločini počinjeni nad Srbima ne smiju biti zaboravljeni i da je Republika Srpska jedina garancija opstanka i slobode srpskog naroda.

– Stradanje u martu 1992. godine bilo je stravično jer su ubijeni civili na pragovima svojih kuća. Naša sveta dužnost jeste da gajimo sjećanje na nevino stradale u Sijekovcu i njihovim porodicama pomognemo koliko možemo – rekao je Dodik novinarima nakon obilježavanja 27 godina od ubistva 46 srpskih civila koje su počinili pripadnici regularnih vojnih snaga Hrvatske i i paravojne muslimansko-hrvatske jedinice.

On je istakao da je na današnji dan 1992. počela spirala zla jer do tada rat u BiH nije počeo.

– Hrvatske snage, ali i komšije muslimani i Hrvati smatrali su da treba da počine ovaj gnusni zločin. Naša je obaveza da ne gubimo sjećanje i da svake godine obilježavamo ovo veliko stradanje. To će biti i jasna poruka za one koji su zločin počinili – dodao je Dodik.

On je podsjetio da je Hrvatska izvršila agresiju i počinila zločine na podrčuju Broda, ali i srpskih krajiških opština, među kojima je Mrkonjić Grad.

– Očigledno da za njih postoje neka druga pravila jer ne postoji kazna za zločince, a kamoli za ulazak jedinica iz Hrvatske. Oni su to kamuflirali nekim sporazumom koji su potpisali Alija Izetbegović i Franjo Tuđman. Treba reći da BiH tada nije postojala i da je Izetbegović nije predstavljao – naveo je Dodik.

On je naglasio da zločinci moraju da odgovaraju za sve što su počinili nad srpskim narodom.

– Nažalost, do sada to se nije dogodilo, što govori da ne možemo da imamo vjeru u ono što nam je nametnuto kao sudovi. Oni su očigledno formirani samo za nas jer uprkos brojnim dokazima ne odgovaraju oni koji su počinili zločine nad našim narodom – rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, ljudi u Sijekovcu ubijani su samo zato što pripadaju srpskom narodu.

– Vijest o stradanju tada nije bila uobičajena i zato je ovaj zločin tako monstruozan. Ne smijemo izgubiti vjeru u naš narod, Republiku Srpsku i Srbiju – naveo je Dodik.

On je podsjetio da su zločini i genocid nad srpskim narodom počinjeni i u Drugom svjetskom ratu u Jasenovcu, Jadovnu, Brodu na Drini, Hercegovini, Šušnjarima i ostalim stratištima.

– I u posljednjem ratu stradali smo u Sarajevu, Tuzli, Sijekovcu, nisu dozvolili kisenoik za bebe u Banjaluci. Počinjena je i agresija NATO-a nad srpskim narodom, što ne smijemo zaboraviti i sigurno je da dok se pitam BiH neće postati član ovog saveza – naglasio je Dodik.

On je ponovio da su države srpskog naroda Republika Srpska i Srbija.

– Ugurali su nas ovdje u BiH i kažu da je to naša država. BiH nije naša država, nego Republika Srpska i Srbija. BiH nam ne daje nikakvu sigurnost i tu smo zato što moramo, ona je eksperiment međunarodnog faktora koji je ignorisao srpsko nacionalno pitanje – kategoričan je Dodik.

On je rekao da se srpski narod mora okupiti oko Republike Srpske.

– Republika Srpska je naš život i nema slobode za srpski narod ako nema državu. Republika Srpska je danas stabilna, ima viziju i karakter, a što je najvažnije slobodna je. U uslovima u kojima živimo i u periodu stalnog osporavanja i izolacija formirali smo nacionalno istorijsko djelo – Republiku Srpsku, a ponosan sam što je predstavljam u mjestu koje je mrzi. Neka žive Srpska i Srbija – zaključio je Dodik.

SRNA/Srpskainfo