Lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević poručili su tokom iznošenja završnih riječi na suđenju za pokušaj državnog udara i terorizam na dan izbora 2016. godine da ne priznaju Viši sud u Podgorici pred kojim se vodi proces, za koji tvrde da je montiran i politički motivisan.

Mandić je rekao da je podgorički Viši sud ključni alat u montiranju procesa “s ciljem odbrane režima Mila Đukanovića” i uporedio ga sa Haškim tribunalom, zbog čega ga je opomenula sudija Suzana Mugoša.

– Da je neko htio da uvaži činjenice davno bismo imali odbačenu optužnicu. Ovo je antisrpski proces. Ovdje na optuženičkoj klupi nemate nikog, do Srba i dvojicu Rusa – naglasio je Mandić.

Mandić je dodao da mu se uskraćuje pravo da materijal iz sudnice dobije na srpskom jeziku.

Knežević je rekao da nema dokaza za optužbe. – Ne zato što smo ih mi sakrili, već zato što za 16. oktobar 2016. nismo ništa planirali sem pobjedu na izborima – dodao je Knežević.

On je istakao da je DF bio i ostao najveći protivnik “režima” i da ne čudi što su “konstruktori ove afere pokušali da i krivično-pravnu odgovornost prebace na lidere Fronta”.

Optuženi Mihailo Čađenović tvrdi da nije član nikakve kriminalne organizacije, niti da se udružio sa bilo kim, te da bi u njegovom slučaju trebalo donijeti oslobađajuću presudu.

– Očigledno sam kriv što radim svoj posao i što vozim jednog od lidera DF-a – naveo je Čađenović.

Јedan od optuženih državljanin Srbije Milan Dušić rekao je da mu se sudi za nešto što nije uradio.

I optuženi Dragan Maksić, državljanin Srbije, rekao je da nije kriv za krivično djelo za koje je optužen.

Sljedeće ročište zakazno je za sutra u 8.30 časova kada će sa iznošenjem završnih riječi nastaviti Milan Knežević.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su dvojica ruskih državljana Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, srpski državljani Miloš Јovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić i Srboljub Đorđević.

Optužnicom su obuhvaćena i lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Mihailo Čađenović, vozač DF-a.

Postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi se posebno.

SRNA/RTRS