Danas se navršilo 35 godina od tragične smrti književnika Branka Ćopića, ali njegova djela i dalje su aktuelna. U Krupi na Uni i njegovim rodnim Hašanima održan je poetski čas.

Podgrmeč i svoje rodne Hašane, kao i komšije Branko Ćopić unio je u literaturu. Bio je hroničar jednog vremena, a pisao je kako za najmlađe tako i za odrasle. Njegova djela bila su i ostala aktuelna.

– To je pisac vjekova. Branko na spada samo u neke pisce zavičajne, kako neki kažu. On je pisac svjetske klase. Pisac koji je prevođen na 40 jezika. Pisac koji je objavio veliki opus preko 2.000 naslova – kaže Svetozar Ličina, predsjednik Fondacije “Branko Ćopić”.

Ideja o izgradnji kompleksa “Bašta sljezove boje-Hašani” pokrenuta je prije nekoliko godina, ali se ipak sporo realizuje. Stala je i izgradnja replike Ćopićeve kuće.

– Dobili smo sredstva, mlin je pri kraju, imali smo neke probleme, ali nadam se da ćemo u narednom periodu to završiti i da se mlin zvanično otvori – poručuje Dragana Todić, predsjednica Skupštine Zavičajnog udruženja “Branko Ćopić”.

Mladen Kljajić, načelnik opštine Krupa na Uni ističe da očekuje nastavak radova.

– Radovi nisu nastavljeni, ali očekujem da će biti pomaka i da će radovi biti nastavljeni i da će to ići u nekom pozitivnom smjeru – ističe Kljajić.

Ove školske godine nastavu u područnoj školi u Hašanima, u koju je išao i Branko Ćopić, pohađa svega osam učenika.

RTRS