Banjalučko Udruženje građana Centar za životnu sredinu saopštilo je da su na području Nacionalnog parka “Kozara” otkrivene 44 nove vrste tvrdokrilaca.
Istraživanje je ova nevladina organizacija realizovala od aprila do oktobra prošle godine fokusirajući se na saproksilne vrste koje makar u jednom stadijumu života naseljavaju stara ili stabla koja se raspadaju, a uz pomoć Raford fondacije /Rufford/ koja podržava rad mladih istraživača.

“Uslijedio je duži period čišćenja, sortiranja i determinacije prikupljenog materijala. Važno je napomenuti da su ovo preliminarni rezultati i da će dalje analize, kako tvrdokrilaca, tako i ostalog prikupljenog materijala, dati još veći broj podataka i zasigurno još neke nove vrste”, istakla je voditelj istraživanja Iva Miljević.

Saproksilni tvrdokrilci imaju izuzetno važnu ulogu u procesima razgradnje organske materije i kruženju hranjivih materija u prirodi, te predstavljaju pokazatelje očuvanosti i prirodnosti šumskih ekosistema. Smatraju se najugroženijim insektima u šumskim ekosistemima umjerenog klimatskog područja Evrope.

Rezultati istraživanja su predstavljeni zaposlenima u Nacionalnom parku “Kozara” nakon čega je diskutovano o stanju šumskih ekosistema, kao i o preporukama da se biodiverzitet parka održi u što izvornijem stanju.

“Svako istraživanje predstavlja veliki doprinos u sklapanju mozaika živog svijeta Parka. Dalja istraživanja su značajna zbog boljeg upravljanja Parkom, jer će mnoge vrste za koje i ne znamo da su prisutne zahtijevati drugačije mjere zaštite u cilju očuvanja vrsta i njihovih staništa”, naveo je direktor Nacionalnog parka “Kozara” Dragan Romčević.

Parku je dostavljan i promotivni materijal projekta, kao i nova informativna tabla koja će se uskoro moći vidjeti na području memorijalne zone Mrakovica.

Centar za životnu sredinu već godinama sprovodi istraživanja u zaštićenim i potencijalno zaštićenim područjima, a rezultati su hiljade prikupljenih nalaza, nove vrste za istraživana područja, ali i nove vrste za BiH.