Brdski biciklizam sport je koji je u ekspanziji u cijeloj državi, a ni grad na Sani nije izuzetak. Već tri godine u njemu uspješno postoji BK „Kozara“. Kako bi dao svoj doprinos unapređenju blclkllza, Prijedor je posjetio Nemanja Vajs, selektor MTB reprezentacije Srbije. A pored svog znanja i iskustva, a sobom je donio i savremenu opremu za trening.Kako kaže, danas bez nauke ne možete da se nadate velikim uspjesima u sportu.

Povod posjete je to što ljudi u BIH žele da unaprijede svoj rad u biciklizmu. Prije svega da počnemo sistemski da radimo neke stvari. A konkretno smo radili testiranje nekoliko biciklista na najsavremenijim trenažerima, uz upotrebu laktatometra, odnosno dijagnostike krvi, i izlaznih parametara u vidu vati i pulsa – pojasnio je Vajs.

On je dodao da je napredak u brdskom biciklizmu u BIH evidentan, i da se zahvaljujući entuzijazmu i želji ljubitelja sporta hvata korak sa Srbijom. A ova posjeta, koju je inicirao BK “Kozara”, je jedan od načina da se biciklizam podigne na visi nivo. Tu je i popularizacija sporta, na čemu u prijedorskrom klubu intenzivno rade.

Ove godine organtzujemo malu biciklističku ligu, koja će trajati od 6. aprila, to jest prve tri subote u aprilu. Cilj je promocija biciklizma, animiranje mladih koji bi željeli da se njime bave, i naravno, promocija zdravog života – poručio je predsjednik kluba Goran Garača.

Na ovom takmičenju pravo učešća imaće učenici osmih i devetih razreda osnovnih škola Sve Informacije mogu pronaći na fejsbuk stranici kluba, a jedini preduslov za učešće su bicikl i dobra volja.

Z.J./Kozarski