Stiven Benon, bivši glavni strateg američkog predsjednika Donalda Trampa, najavljuje politički zemljotres u maju na izborima za Evropski parlament i pobjedu suverenističkih pokreta, odnosno evroskeptika.

Benon, koji važi za ideologa suverenista, predviđa da će Sjeverna liga italijanskog ministra unutrašnjih poslova Matea Salvinija postati najsnažnija stranka u Evroparlamentu.

On je pred novinarima u Rimu procijenio da će Nacionalno okupljanje, stranka francuskog lidera desnice Marin le Pen, biti treća ili četvrta po snazi u Evropskom parlamentu.

– Najbolje što mogu uraditi za njih je ono što sam uradio za Trampa. Kada je zaostajao za Klintonovom 12 i 14 odstotnih bodova rekao sa mu: “Možete pobijediti, samo se čvrsto držite svoje poruke i možete pobijediti” – naveo je Benon.

Od kada je u avgustu prošle godine napustio Bijelu kuću, Benon je postao ideolog evropske desnice i osnovao je neformalni pokret sa sjedištem u Briselu koji pomaže populističke pokrete u Evropi, navode agencije.

U nizu evropskih država na vlasti su stranke koje imaju izrazito suverenističke ideje, odnosno zalažu se za jake nacionalne države.

Politički analitičari ističu Vladimira Putina u Rusiji, zatim Viktora Orbana u Mađarskoj, Sebastijana Kurca u Austriji, Matea Salvinija u Italiji, Јaroslava Kačinjskog u Poljskoj, Miloša Zemana u Češkoj, Јaneza Јanšu u Sloveniji.

Tu je i Gert Vilder u Holandiji, poznat po tvrdim antimigrantskim stavovima, pa opoziciono Nacionalno okupljanje Le Penove u Francuskoj, zatim Alternativa za Njemačku, treća po snazi stranka u Bundestagu.

Zajedničko svim navedenim političkim strankama, vrlo kritičnim prema Briselu, jeste nacionalni suverenitet i zaustavljanje nekontrolisanih migracija.

SRNA/RTRS