Radovan Kovačević, portparol Saveza nezavisnih socijaldemokrata i savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, kazao je za N1 da je SNSD sve vrijeme insistirao na principu jedinstva bez obzira na karakter poruka koje su dolazile iz ostalih stranaka u Republici Srpskoj.

On je u razgovoru za N1 kazao da su sastanci delegacija SNSD-a s delegacijama PDP-a i SDS-a, nastavak insistiranja SNSD-a da se u ovom bh. entitetu napravi jedan širok patriotski blok.

‘Još od perioda predizborne kampanje i odmah poslije toga, kada je već bilo evidentno da smo ubjedljivi pobjednici, već tada smo govorili  da želimo da pravimo jedan široki patriotski blok. Mi smo sve vrijeme insistirali na tom principu bez obzira na poruke koje su dolazile s druge strane. Želimo da uvažimo i sve ljude koji nisu glasali za nas jer smatramo da su željeli da dobiju jaku Republiku Srpsku. Sve vrijeme smo bili maksimalno fleksibilni oko određivanja tih termina i konačno smo došli do mnogo boljih poruka. Ono što je sigurno jeste da će postojati saradnja između političkih stranaka u Republici Srpskoj”, ispričao je Kovačević.

Kako je naglasio, sve što se radi – radi se kako se ne bi ponovilo ”ono što se desilo prije četiri godine”.

”Sve ovo što radimo, radimo da se više ne bi ponovilo ono što se desilo prije četiri godine. Našli smo se u situaciji da je Bakir Izetbegović birao ko će predstavljati Republiku Srpsku. I onda je SDA izabrala ljude koji su izgubili na izborima. Ministar inostranih poslova, najbitniju ministarsku poziciju je imao čovjek iz partije koja nije imala nijednog poslanika u Parlamentu BiH. Da imate člana parlamentarne većine koji nije parlamentaran. Želimo da imamo što je moguće širi blok, stranaka koje imaju legitimitet građana Republike Srpske i da se na nivou BiH zaštite interesi Republike Srpske”, poručio je Kovačević.

N1