Filmska radionica za mlade “`Viva` škola filma” i ove godine biće održana u Prijedoru, a organizatori Udruženje “Viva” iz Sarajeva i prijedorsko kino “Kozara” pozivaju sve zainteresovane od 13 do 25 godina da se prijave do 5. aprila.
Na filmskoj teorijskoj i praktičnoj radionici učesnici kroz predavanja, vježbe, snimanja i montažu stvaraju dokumentarni film o sebi, svojoj okolini i njenoj zaštiti, događajima i problemima koji nastaju u toj interakciji.

“Polaznici radionice će kroz grupne zadatke sticati znanja iz filmskog jezika i osnova filmske pismenosti. Mladi će učiti tehnike kadriranja, pokreta kamere, sastavljanja filmske priče na osnovu napisane i prepričane priče. Sticaće vještine filmske umjetnosti koja se može raditi čak i savremenim mobilnim telefonima”, navodi se u pozivu.

Polaznicima će biti prikazivani i razni primjeri ekološkog filma kako bi im još više bila približena ideja dokumentarnog filma, sve sa ciljem razvoja kreativnosti i stvaranja mogućnosti za sticanje filmske pismenosti koja je primjenljiva u svakodnevnom životu.

“Očekivani rezultati ovog projekta su novi filmovi koje će polaznici radionice sami proizvesti, te učestvovati na `Viva` omladinskom film festivalu. Time ćemo kod njih razviti i osjećaj pripadnosti jer će odabrani autori biti gosti Festivala, a tri najbolja će biti nagrađena video-opremom koju obezbjeđuje kompanija `Avtera i Meklajn`”, navodi se u pozivu.

Radionica će biti održana u Prijedoru od 15. do 17. aprila.

Zainteresovani se mogu prijaviti na broj telefona 052/211-259 ili u prostorijama kina “Kozara” u Prijedoru svakog radnog dana od 9.00 do 15.00 časova.