Forum za bezbjednost zajednice grada Prijedora danas je osudio incidente motivisane vjerskom i nacionalnom netrpeljivošću koji su se početkom mjeseca dogodili u Prijedoru.
“Ovo je prva sjednica Foruma nakon što su se ti incidenti dogodili, ali mi smo već reagovali tako što smo inicirali sastanak sa gradonačelnikom, predsjednikom Skupštine grada i odbornicima bošnjačke nacionalnosti u lokalnoj skupštini sa kojeg je, takođe, upućena jedinstvena osuda”, rekao je zamjenik predsjedavajućeg Foruma Draško Đenadija.

Policija je ranije otkrila počinioce zlostavljanja, mučenja i drugog neljudskog i ponižavajućeg postupanja i tjelesnih povreda na štetu tridesetdevetogodišnjeg Azrina Hodžića iz Prijedora, kao i ispisivanja i iscrtavanja grafita ISHS NIKA /Isus Hrist pobjeđuje/ i ocila na više lokacija u blizini Gradske džamije i u blizini katoličke crkve.

Imam Gradske džamije Omer Redžić, koji je član Foruma, izrazio je danas zahvalnost, i kao vjerski službenik i kao Bošnjak, za reagovanje institucija koje su uslijedile nakon ovih događaja i nadu da će se takvim tempom i ubuduće realizovati ciljevi Foruma.

On je naglasio da vjerske zajednice nisu dovoljno uključene u obrazovni i vaspitin proces kojim bi se ovakvi i slični događaji mogli prevenirati.

“Često kažem da se uloga vjerskih zajednica svodi na ulogu pokopnih društava, a da se ne koristi jedan ogroman potencijal koji one imaju u proaktivnom djelovanju da se slični događaji ne dešavaju”, rekao je Redžić, podsjećajući da su grafiti oko džamije bili hrišćanske konfesionalne prirode i da se na počinioca moglo djelovati i preko vjerskih službenika.

Forum je ukazao nadležnim institucijama na problem koji se u vezi sa grafitima javljao i ranije, na šta je već ukazivano, a to je nepostojanje adekvatne procedure za njihovo momentalno uklanjanje.

Sa današnje sjednice Foruma upućen je apel građanima koji još uvijek posjeduju minsko-eksplozivna sredstva da ih ne bacaju u prirodu, nego da pozovu pripadnike civilne zaštite koja je za posednjih 18 godina imala 1.500 pojedinačnih intervencija uklanjanja tih sredstava, a u kojima nikada niko nije povrijeđen.

Predstavnica srednjih škola Dragana Malić najavila je da će se maturska proslava održati 17. maja u LJetnoj bašti jer se ova lokacija u posljednjih nekoliko godina pokazala idealnom za druženje učenika završnih razreda srednjih škola na posljednji dan nastave.

Forum za bezbjednost zajednice čine predstavnici gradske uprave, Skupštine grada, policije, tužilaštva, školstva, zdravstva, vjerskih zajednica, udruženja nacionalnih manjina, Centra za socijalni rad, vatrogasaca, mjesnih zajednica, privrednih subjekata, inspekcija, medija, komunalne policije i radio amatera, a njegove sjednice povremeno prate predstavnici misija OEBS-a i EUFOR-a u BiH.