sdr
Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković otvorila je danas u Prijedoru 26. Republičko takmičenje učenika muzičkih škola i istakla da je ono za resorno ministarstvo izuzetno značajno, budući da obuhvata nastupe svih muzičkih škola iz Srpske.

“Činjenica da je takmičenje okupilo 350 učenika iz 12 muzičkih škola dovoljno govori o njegovom značaju. Ovdje će učenici pod budnim okom i uz veliku pažnju nastavnika svima nama da pokažu koliko znaju i mogu”, rekla je Đakovićeva novinarima uoči svečane ceremonije otvaranja takmičenja.

Đakovićeva je dodala da je muzika univerzalna umjetnost kojoj ne treba jezik i prevodilac, te da kao takva zauzima značajno mjesto u obrazovanju i odgajanju mladih, budući da ona na najprirodniji način gradi odnose među vršnjacima.

“Iskreno se nadam da će svi učesnici, osim što će imati uspješne nastupe, ponijeti i lijepe uspomene iz Prijedora, ali isto tako i nakon škole i završetka obrazovanja, ako se i ne budu bavili muzikom, ostati aktivni korisnici muzike, jer ne postoji prirodniji način da se grade vršnjačke veze i odnosi u društvu, nego kroz muziku”, naglasila je Đakovićeva.
Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da će nakon osam godina građani imati priliku da vide i čuju nastupe učenika na takmičenju muzičkih škola.

“Narednih dana imaćemo priliku da prisustvujemo izuzetnom događaju, a vjerujem da će naši gosti imati ugodan boravak u gradu, koji je i dalji podsticaj mladim ljudima da se bave muzikom i da se upisuju u muzičku školu”, rekao je Đaković novinarima.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović rekao je da je uvijek insistirao da se ova takmičenja ne održavaju samo u Banjaluci, iako ona ima najbolje uslove, nego da im je cilj da svako takmičenje i svaka sredina koja želi – i bude organizator.

“Nadam se da će u ova dva dana najbolji učenici iz muzičkih škola svojim umijećem i znanjem pokazati najviše što mogu i da će ovo takmičenje biti uspješno, a Zavod je tu da ga podrži”, rekao je Damjanović i zahvalio domaćinu i organizatoru takmičenja – Muzičkoj školi “Savo Balaban” i gradu Prijedoru.
Direktor Muzičke škole “Savo Balaban” Aljoša Novaković istakao je da je ovo 26. takmičenje okupilo učenike iz 12 muzičkih škola, te da je broj učesnika oko 350 do 400.

“Takmičenje će se odvijati u sedam disciplina – klavir, solo pjevači, solfeđo, harmonija, muzički oblici, duvači/drveni i limeni i orkestri”, naveo je Novaković.

On je rekao da se takmičenje u svim kategorijama u dva dana odvija na četiri različite lokacije, i to u Muzičkoj školi “Savo Balaban”, Galeriji “Sreten Stojanović”, Osnovnoj školi “Desanka Maksimović” i prijedorskom Pozorištu.

Novaković je naglasio da su banjalučka i prijedorska muzička škola jedine dvije škole koje učestvuju u svim kategorijama.

“Gostujuća škola na takmičenju je iz Bihaća, oni učestvuju revijalno i njima je najviše odgovaralo da čuju kritike žirija i vide na kakvom su nivou što se tiče njihovog rada. Uvijek je lijepo da vam jedan kvalitetan žiri da mišljenje i smjernicu za dalji rad i napredovanje”, rekao je Novaković.

Na svečanosti otvaranja takmičenja nastupili su prijedorski srednjoškolci okupljeni u sastav “Bahovci”, a osim obraćanja zvaničnika, predstavnicima kompanije “Arselor Mital Prijedor” uručena je zahvalnica, jer su za potrebe ovog takmičenja Muzičkoj školi “Savo Balaban” donirali nov polukoncertni klavir vrijedan 23.000 KM.

Generalni direktor “Arselor Mital Prijedor” Mladen Jelača istakao je da ih je obradovala ideja da mogu pomoći ovoj školi.

“Ideja da budemo sponzori i na neki način donatori muzičkoj školi nas je obradovala, jer smo shvatili da institucija koja traje i koja je ponos ovog grada, zaslužuje da joj i mi adekvatno pomognemo”, rekao je Jelača.

Završni koncert i zatvaranje 26. Republičkog takmičenja muzičkih škola zakazan je za sutra u 15.00 časova u prijedorskom Pozorištu.

prijedorgrad.org