Na Međunarodnom festivalu pozorišta “Zlatna vila” u Prijedoru od 18. do 24. aprila učestvovaće sedam pozorišnih kuća iz Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore, najavili su danas članovi organizacionog odbora ovog festivala.

U takmičarskoj konkurenciji su predstave “Šest lica traži autora” Satiričnog kazališta “Kerempuh” Zagreb po tekstu Luiđija Pirandela i u režiji Olivera Frljića, “Ravna ploča”“ Bosanskog narodnog pozorišta Zenica po tekstu Dragana Komadine i u režiji Lejle Kaikčije, “Naši dani” Narodnog pozorišta Republike Srpske Banjaluka po tekstu Željka Stjepanovića i u režiji Juga Radivojevića, rekli su organizatori na konferenciji za novinare u Prijedoru.

Na programu u takmičarskoj konkurenciji su i predstave “Čuvari tvog poštenja” Gradskog pozorišta Podgorica po tekstu i u režiji Borisa Lijaševića, te “Osama – kasaba u Njujorku” Zvezdara teatra Beograd po tekstu Vladimira Kecmanovića i u režiji Darka Bajića.

Osim takmičarskih, igraće se i dvije predstave izvan konkurencije. Narodno pozorište u Beogradu i Narodno pozorište Sombor revijalno će igrati svoju koprodukciju “Frenki i Džoni” po tekstu Terensa Mek Nelija i u režiji Tee Puharić, dok će pozorište domaćin u čast nagrađenih premijerno igrati predstavu “Neobična pošiljka” po tekstu Luke Đakomocija i u režiji Lilijane Ivanović.

Član organizacionog odbora Zoran Stanić rekao je da će paket ulaznica za svih sedam predstava koštati 50 KM, a da će pojedinačne ulaznica koštati 12 KM.

– Prodaja počinje u ponedjeljak, 1. aprila. Do 10. aprila prodavaće se isključivo paketi ulaznica, a nakon toga u prodaju će biti puštene pojedinačne karte, ukoliko se ne rasprodaju svi paketi – najavio je Stanić.

Član organizacionog odbora Dean Batoz rekao je da je selektor festivala Marko Misirača, a članovi žirija Predrag Bjelošević, Gordana Gadžić i Slobodan Ćustić, te da će okrugle stolove koji će se održavati nakon predstava u takmičarskoj konkurenciji voditi režiser Lilijana Ivanović.

On je najavio da će u pratećem programu biti predstavljene tri knjige drame Almira Bašovića, “Kuvani glumci” Milana Špičeka i monografija o Petru Kralju Anite Panić, te da će se predstaviti i glumci Sloboda Mićalović, Branko Janković i Andrija Kuzmanović.

Biće dodijeljene nagrade za najbolju predstavu u cjelini, najbolju režiju, najboljeg glumca i glumicu, najbolju scenografiju, najbolju kostimografiju, najbolju autorsku muziku i najboljeg mladog glumca i glumicu. Žiri može dodijeliti i specijalne nagrade za dizajn zvuka, sporedne uloge, glumačke minijature i drugo.

Organizator festivala je Pozorište Prijedor, generalni pokrovitelj grad Prijedor, pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, sponzor nagrade za najbolju predstavu Fabrika keksa “Mira” Prijedor, a sponzor nagrade publike je kompanija “Arselor Mital Prijedor”.

U Prijedoru se od 1993. do 2006. godine održavao festival “Kočićeva srpska scena”.

Iako koncepcijski različit, novi festival nastavlja se na tradiciju prethodnog i stoga je odluka organizatora da uz naziv ovogodišnjeg Međunarodnog festivala pozorišta “Zlatna vila” stoji i redni broj 14.

U Prijedoru će se festival održavati svake druge godine, sa Međunarodnim festivalom horova “Zlatna vila” koji je od 2001. godine održan 18 puta.

Oba festivala nose ime “Zlatna vila” baštineći tradiciju Srpskog pravoslavnog društva “Vila” osnovanog u Prijedoru 1885. godine.