Glavni odbor Stranke demokratske akcije usvojio je danas deset zaključka u kojima se između ostalog pozdravlja odluka Ustavnog suda BiH da proglasi neustavnim obilježavanje 9. januara kao Dana RS.

– Obaveza vlasti RS je da poštuju Ustav BiH, provode odluke Ustavnog suda, te poštuju Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda – navodi se u zaključcima odbora SDA.

Odbor je naglasio i da pravosnažna presuda Radovanu Karadžiću ima istorijski i pravni značaj i nosi poruke koje trebaju uvažiti i razumjeti svi u Bosni i Hercegovini, ali i u regiji i ostatku svijeta, prenosi Klix.

– Presudom Karadžiću potvrđena je istina o genocidnom projektu s ciljem podjele Bosne i Hercegovine kroz sistematske zločine, istrebljenje prvenstveno Bošnjaka, ali i drugog nesrpskog stanovništva, sa dijela teritorija RBiH – navodi se u zaključcima.

 

 

 

Dalje se navodi kako se očekuje i zahtjeva da vlasti u RS povuku odlikovanje koje su dodijelile Radovanu Karadžiću, te da se izmjeni ime studenstkog doma na Palama koji nosi ime po Karadžiću.

Zahtijevaju da Tužilaštvo BiH profesionalno i u skladu sa zakonom dovede do kraja istragu i pokrene krivične postupke protiv organizatora okupljanja Ravnogorskog pokreta u Višegradu.

. SDA osuđuje učestale fizičke i verbalne napade na povratnike u entitet RS, kao i prijetnje koje im se upućuju – navodi se u zaključcima.

Izražena je zabrinutost zbog informacija o vrbovanju državljana BiH od strane Sigurnosno-obavještajne agencije Republike Hrvatske, s ciljem da se u pojedine džemate pokušaju podmetnuti dokazi o navodnim terorističkim aktivnostima i time kreira lažna slika o postojanju naoružane ekstremističke mreže u našoj zemlji, kako bi se lakše ostvarivali politički ciljevi usmjereni protiv BiH i Bošnjaka.

Glavni odbor je pozdravio Izjavu koju je predsjednik SDA Bakir Izetbegović usaglasio sa predsjednicima HDZ BiH i SNSD Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom, kao principe djelovanja parlamentarnih većina i izvršne vlasti u tekućem mandatu.

Glavni odbor SDA najoštrije osuđuje pokušaje oživljavanja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, što predstavlja kontinuitet djelovanja s ciljem ponovnog uspostavljanja paradržavne tvorevine koja je proizvela udruženi zločinački poduhvat osuđen od strane Haškog tribunala.Poručujemo da nikada neće uspjeti nikakvi pokušaji dalje teritorijalne i etničke podjele BiH.

Srpskainfo