Srednjoškolcima u Srpskoj, ali i njihovim profesorima i zvanično će biti zabranjeno da u školu dolaze neprimjereno obučeni, u kratkoj, tijesnoj i izazovnoj odjeći, da imaju neurednu frizuru ili upadljivu šminku i nakit.

U školama je nepoželjan i pirsing na vidnom mjestu, kao i odjeća sa natpisima, slikama ili oznakama koje vrijeđaju osjećanja drugih naroda ili podstiču vjersku, polnu ili drugu netrpeljivost.

Predviđa to, između ostalog, prednacrt Etičkog kodeksa za radnike i učenike srednjih škola, koji je nedavno pripremilo Ministarstvo prosvete i kulture RS, na prijedlog Republičkog pedagoškog zavoda. Cilj ovakvog dokumenta je, ističu, poštovanje, razumjevanje i prihvatanje osnovnih načela i moralno opravdanog ponašanja u srednjoj školi.

Značajan dio ovog novog dokumenta posvećen je upravo pravilima oblačenja, a posebno učenica. Naglašeno je, na primjer, da pored upadljive šminke ili nakita, učenicima nisu dozvoljeni ni upadljivi nokti, obnažene grudi, stomak ili bedra, te obuća sa visokom potpeticama. Za nastavnike, uz sve to, nisu dozvoljene ni kožne pantalone, košulje, bluze i majice bez rukava, te odjeća sa dubokim dekolteom, a na posao ne treba da dolaze ni u patikama, japankama i papučama.

Ako ovakav kodeks bude usvojen bez izmena, od učenika će se očekivati i pristojno ponašanje i izražavanje, bez korištenja vulgarnosti, a biće zabranjeno i svako ometanje rada nastavnika i drugih učenika tokom časa. Istovremeno, njihovi nastavnici ne smiju da ugrožavaju i povrjeđuju fizički ili psihički integritet učenika ili kolega zaposlenih u školi. Naglašeno je, između ostalog, i da nije dozvoljeno ispitivanje i ocjenjivanje učenika suprotno zakonu, kao i neprimjereno ponašanje prema učenicima, omalovažavanje i vrijeđanje učenika, roditelja učenika ili radnih kolega. Radnici su, takođe, dužni i da vode računa o interesima škole, te da čuvaju njen integritet.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović ističe da su pored oblačenja, ovakvim prijedlogom propisana i moralna načela u školama, te ponašanje i odnosi između učenika i nastavnika, zatim nastavanika i roditelja, te kompletna atmosfera u školi.

– To je predviđeno i zakonom, a neophodno je da imamo kodeks, pogotovo što već dvije godine radimo eksperimentalno vrednovanje kvaliteta rada škola, a jedan od standarda vrednovanja je i etički kodeks i ponašanje u školama – kaže Damjanović.

On podsjeća da su ova pravila za osnovne škole već na snazi, s obzirom na to da je Etički kodeks za radnike i učenike osnovne škole objavljen u Službenom glasniku RS početkom marta.

– Kodeks promoviše atmosferu u kojoj svi radnici čuvaju ugled i dostojanstvo svoje profesije, odgovorno i etički se odnose prema svojim kolegama, učenicima, roditeljima i ostalim građanima sa kojima dolaze u kontakt u školi – propisano je između ostalog u kodeksu.

Damjanović ističe da se za srednje škole predviđaju vrlo slična pravila onima koja su već usvojena za osnovne škole.

– Cilj je i da imamo jedinstven dokument za sve osnovne škole, kao i za sve srednje škole, jer su to škole do sada na različite načine regulisale i imale različite kodeske – kaže Damjanović.

Ovakva pravila su potrebna i korisna, da bi se neke stvari mogle i spriječiti, smatraju u školama.

–  U školama treba da postoji jasan red, a mislim da je etički kodeks u tom smislu potreban i za radnike i za učenike škola, da imamo propisano ne samo oblačenje jednih i drugih, nego i ponašanje. Sve su to stvari koje su negdje u moralnim načelima podrazumjevaju, ali svjedoci smo toga da, ako nešto nije zakonom i nekim propisima regulisano, onda se pojavljuju i određeni iskoraci u negativnom  smislu. Zato treba da postoje propisi, prvo radi očuvanja dostojanstva profesije. Mislim da bilo koja vaspitno-obrazovna ustanova treba da prihvati ovakvu vrstu kodeksa – kaže direktor Tehničke škole u Banjaluci Kristina Mrđa.

Po njenim riječima, škola nije mjesto ni za eksperimente ili ekscentrično oblačenje, a mladi ljudi imaju priliku da svoju ličnost ispolje na druge načine, danas mnogo više nego ikada ranije.

– Kao narod neke trendove usvajamo lako, pa je ovo možda i način da se djeluje preventivno, da se ne bi došlo do toga da zaista jedna škola izgleda kao estradna scena. Ako prepustite nešto isključivo i samo na savjest, onda je pitanje koliko rezultati mogu da budu potpuni – kaže Mrđa, koja pozdravlja donošenje ovakvog dokumenta i zato što uprave škola imaju na šta da se pozovu kada ukazuju na neprimjereno ponašanje. Kršenje kodeksa smatra se povrednom radne obaveze i dužnosti, a za to će škole morati da imaju posebne pravilnike o disciplinskoj odgovornosti, kažu u Pedagoškom zavodu.

Nepotizam je nedopustiv

–  Zaposleni radnici dužni su da utiču na suzbijanje svakog oblika korupcije i nezakonitih radnji u školi, te da prijave takav slučaj, u skladu sa Zakonom. Nedopustiv je svaki oblik nepotizma. Radnici škole ne smiju tražiti ili primati poklone ili usluge za sebe, ukoliko postoji opravdana pretpostavka da će time biti izvršen direktan ili indirektan uticaj na njihovu objektivnost i ispunjenje profesionalnih obaveza – navodi se između ostalog u etičkim kodeksima i za osnovne i srednje škole u RS.

Srpskainfo