Srpska demokratska stranka nije prihvatila poziv SNSD-a, za učešće u formiranju vlasti na nivou BiH, odnosno Savjeta ministara.

Tako je odlučio stranački Glavni odbor, na sjednici u Istočnom Sarajevu. Lider stranke Vukota Govedarica kaže, da će ta stranka, u skladu sa mogućnostima, ipak nastojati da zaustavi donošenje svih štetnih odluka po Republiku Srpsku. U SNSD-u odluku poštuju, ali i smatraju da nije vrijeme da se “sjedi po strani”.

Nakon višednevnog “vaganja” argumenata “Za” i “Protiv” zajedničkog učešća u vlasti na nivou BiH u naredne četiri godine, SDS je odlučio! I mada je tročasovna rasprava, na momente bila i više nego burna, i mada je i prije SNSD-ove ponude, rukovodstvo o istom pitanju, bilo duboko podijeljeno, današnja odluka Glavnog odbora bila je jednoglasna! Tako kaže Vukota Govedarica.

– Glavni odbor SDS ne prihvata ponudu SNSD za učešćem u vlasti kada je u pitanju državni nivo vlasti i smatra da je u najboljem interesu stranke da SDS djeluje kao opoziciona politička organizacija onim strankama koje su okupljene na političkim principima koji su definisani od strane SNSD-a, SDA i HDZ-a. Ponavljam, odluka je bila jednoglasna – rekao je Govedarica.

Govedarica, o motivima nije želio detalje da saopštava. Međutim, oglasio se potpredsjednik SDS-a Milovan Bjelica. Bila je to, kaže, ne jednoglasna, već odluka većine i to zbog ponuđenog samo jednog ministarskog resora u Savjetu ministara. Kako god, iz SNSD-a odgovaraju. SNSD, kao ubjedljivi pobjednik izbora, koji sa svojim koalicionim partnerima ima sasvim dovoljno srspkih ruku da formira Savjet ministara, ponudio je SDS-u i PDP-u, ruku pomirenja. Uprkos protivljenju i dijela vlastitog članstva i višegodišnjim međusobnim trvenjima.

– Smatramo da ovo nije trenutak u kojem treba da se sjedi sa strane i povremeno kaže svoje mišljenje već da je ovo trenutak u kojem se treba prihvatiti posla i treba raditi za građane i za Republiku Srpsku. Pogotovo ako uzmemo u obzir sve okolnosti koje su aktuelne , pozivi na promjenu imena Republika Srpska, sramna odluka Ustavnog suda o danu Republike Srpske. Dakle Srpska je pred novim napadima i sve učestaliji će biti – istakao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

SDS nema hrabrosti da se uhvati u koštac sa predstojećim teškim vremenom, stav je predsjednika Ujedinjene Srpske. Nenad Stevandić u izjavi za agenciju SRNA kaže da je riječ o lošoj SDS-ovoj procjeni političke situacije.

– Nisu shvatili da je Glavni odbor SDA na svojoj sjednici hvalio samo /ministra bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu/ Dragana Mektića, tako da je ta odluka u skladu sa tim – rekao je Stevandić.

I dok dio rukovodstva SDS-a ne gubi nadu da će dijalog sa SNSD-om o interesima Srpske i nastupu u Sarajevu, biti nastavljen, poput Milovana Bjelice, predsjednik partije Vukota Govedarica “okrenuo se unutarstranačkim izborima”. Satima traje rasprava o konadidatu ili kandidatima za novog ili starog predsjednika koji bi trebalo da bude biran u maju.