Na području Prijedora prošle godine procesuirano je 45 maloljetnih delinkvenata, i to 27 zbog počinjenih krivičnih djela, a 18 zbog prekršajnih radnji, gdje je 40 maloljetnika novoevidentirano, a petero su recidivisti, podaci su prijedorskog Centra za socijalni rad.
Maloljetnike su procesuirali prijedorska Policijska uprava, Okružno javno tužilaštvo i Osnovni sud.

“To je blagi porast u odnosu na 36 maloljetnika u sukobu sa zakonom u 2017. godini, ali imamo tendenciju opadanja od 2013. godine kada ih je bilo 110, 63 u 2014. godini, 37 godinu kasnije i 35 u 2016. godini”, navela je Branka Jandrić Vuković iz prijedorskog Centra za socijalni rad.

Ona je, predstavljajući ove podatke Forumu za bezbjednost zajednice grada Prijedora, navela da je zabrinjavajući podatak da je lani među delinkventima bilo desetoro djece mlađe od 14 godina, dok godinu ranije nije bilo tog uzrasta.

“Najmlađe evidentirano dijete u 2018. godine je imalo svega pet godina. U pitanju je paljevina bez posljedica, ali ostaje u dosijeu ovog djeteta. U toku 2018. godine evidentirano je sedam mlađih maloljetnika /od 14 do 16 godina/, dok je ostalih 28 počinilaca u kategoriji stariji maloljetnici /od 16 do 18 godina/”, navela je Vukovićeva.

Od 45 maloljetnih delinkvenata tri su ženskog pola. Stručni radnici Centra za socijalni rad Prijedor lani su postupali u tri slučaja bježanja od kuće, jednom davanju saglasnosti za maloljetnički brak i u četiri slučaja vanbračnih zajednica.

“Zabrinjavajuće je da veliki broj predmeta nije sudski okončan, nisu izrečene vaspitne mjere, odnosno nismo dobili povratnu informaciju od suda ili tužilaštva, iako je Centar za socijalni rad na vrijeme dostavio podatke i prijedlog mjera”, rekla je Vukovićeva.

U informaciji Centra navodi se da su u toku 2018. godine izrečena dva policijska upozorenja, dva pojačana nadzora od organa starateljstva /i to licima koja već imaju izrečenu ovu vaspitnu mjeru/, te 11 naredbi o nepokretanju postupka /jer je zabilježen znatan broj djece mlađe od 14 godina/.

Deset maloljetnika prekršilo je Zakon o javnom redu i miru, osam Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja, osam ih je počinilo oštećenje i oduzimanje tuđe stvari, po pet teške krađe i krađe, tri tjelesne povrede, a po jedan maloljetnik tereti se za krivična djela teške tjelesne povrede, nasilje u porodici, paljevina, iznuda, navođenje na prostituciju i nedozvoljena proizvodnja i promet oružja, dok se u nekoliko slučajeva radilo o produženim krivičnim djelima iznude i krađa.

U Radnu grupu za sprečavanje i suzbijanje maloljetničke delinkvencije na području grada Prijedora krajem godine imenovan je tužilac Okružnog javnog tužilaštva Prijedor LJubo Macanović, Skupština grada Prijedora usvojila je Akcioni plan za sprečavanje i suzbijanje maloljetničke delinkvencije i primjenu alternativnih mjera na području grada Prijedora, a završeni su i program i priručnik u provođenju procesa posredovanja za vaspitne preporuke izvinjenje oštećenom i naknada štete oštećenom, kao i program postupanja za izvršenje vaspitne mjere pojačani nadzor.

Zbog neuslovnosti prostorija lani nije radio dnevni centar za djecu u sukobu i kontaktu sa zakonom. U njima nema vode, sanitarni čvor nije u funkciji, krov prokišnjava i postoji opasnost od urušavanja.