Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas da je posljednja odluka Ustavnog suda BiH kojom je ponovo osporen 9. januar – Dan Republike, dio sveobuhvatne političke hajke na Srpsku, čiji je krajnji cilj uništenje njenog identiteta.

– Imali smo situaciju da trpimo političke pritiske, a kao rezultat toga uskraćivana su nam finansijska sredstva. U okviru provođenja Strategije za ratne zločine imali smo selektivni pristup pravdi, unaprijed zadatu političku matricu u kojoj su jedni nevini, a drugi krivi, a onda i čitav niz pravosudnih odluka koji je potvrđivao taj stav. Mi to gledamo čitav niz godina i mnogo toga drugog. Godinama su osporavana obilježja Republike Srpske – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da posljednja odluka Ustavnog suda o Danu Republike nije slučajna i da je simptomatično da se to dešava u trenutku kada SDA i bošnjačke političke partije namjerno blokiraju formiranje Savjeta ministara.

– Namjera je da se što više stvari ovakve prirode desi u tom vakumu. Tako su stigle presude za ratne zločine i ova odluka Ustavnog suda kojima se ciljano ide na identitet Republike Srpske. S toga moramo biti budni kada su u pitanju takve teme – istakla je ona.

Cvijanovićeva, koja je i potredsjednica SNSD-a, izrazila je zadovoljstvo činjenicom da su se sve partije iz Srpske odazvale njenom pozivu na sutrašnji sastanak, istakavši da je time pokazana politička zrelost.

– Sutra ćemo potvrditi jedinstvo i izaći sa određenim zaključcima na koji način da prevaziđemo problem, u skladu sa očekivanjima građana – rekla je ona.

RTRS