dav
Povodom 123. godišnjice rođenja i 77. godišnjice pogibije narodnog heroja doktora Mladena Stojanovića u Prijedoru je održan tradicionalni istorijski čas i položeni vijenci na spomenik ovog legendarnog partizanskog komandanta.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je izjavio novinarima da je ovo tradicionalni skup na kojem se evociraju uspomene na lik i djelo jednog od najvećih sinova Kozare.
“On je bio revolucionar, borac za prava ljudi i kao takav ostavio je traga na cjelokupnom prostoru gdje živi srpski narod. On je kao legenda Kozare nadživio svoj život uspomenama i vrlo ga se rado sjećaju svi stanovnici ovih prostora”, izjavio je Đaković.
Predsjednik gradskog odbora SUBNOR-a Veljko Rodić rekao je okupljenima da je Mladen bio i ostao junak i narodni heroj koji je pripadao ne samo Prijedoru i Potkozarju već i Podgrmeču pa i mnogo šire.
” Zaslužio je Mladen da se njegovo ime izgovara sa najvećim posebnim pijetetom, ponosom i punom pažnjom”, kazao je Rodić.
Mirko Sovilj , direktor prijedorske bolnice koja nosi ime po doktoru Mladenu Stojanoviću je obraćajući se prisutnima na ovom istorijskom času istakao da je ime Mladena Stojanovića, jedno je od najvažnijih u istoriji grada Prijedora.
“Ovo je prilika da se još jednom podsjetimo, a naše mlađe generacije naučimo da je doktor Mladen bio čovjek za primjer, revolucionar od najranije mladosti pa do kraja života, najpopularnija ličnost ustanka na Kozari, Krajini i mnogo šire i jedan od najhrabrijih boraca i rukovodilaca Narodnooslobodilačke borbe”, naglasio je Sovilj.
On je dodao da je upravo zbog svega toga , njegov lik ostao da živi u sjećanju zajedno sa slavom herojske Kozare.
“I dokle god je Kozare njegovo ime će se spominjati s ponosom kako to samo sinovi Kozare znaju i sjećaju se jednog od najvećeg među njima”, poručio je Sovilj.
Sjećanje na ovog legendarnog junaka Kozare obilježava se svake godine ispred bronzanog spomenika koji je 1952.godine podignut bronzani spomenik doktoru Mladena Stojanovića, djelo njegovog brata, vajara Sretena Stojanovića.

prijedorgrad.org