Prvostepena presuda Suda BiH nekadašnjem pripadniku Hrvatskog vijeća odbrane Alminku Islamoviću kojom je osuđen na 14 mjeseci zatvora za zločine nad srpskim civilima u Brodu predstavlja uvredu za srpski narod, rekao je predsjednik Udruženja za traženje zarobljenih boraca i nestalih civila iz Broda Marko Grabovac.

Grabovac je rekao Srni da ovakva preblaga kazna predstavlja nagradu za zločine.

On je istakao da Sud BiH, kao i međunarodni sudovi, optužuje i donosi presude za ratne zločine samo Srbima, i to drakonske kazne zatvora, dok se Bošnjacima i Hrvatima izriču minimalne ili oslobađajuće presude za zločine nad srpskim narodom.

– Ovakva presuda je neprihvatljiva za porodice poginulih iz Republike Srpske – naglasio je Grabovac.

Islamović je optužen da je kao pripadnik i komandir Vojne policije HVO-a od marta do oktobra 1992. godine učestvovao u hapšenju, ubijanju, psihičkom i fizičkom maltretiranju srpskih civila koji su bili zatočeni u podrumu stare stanice policije u tadašnjem Bosanskom Brodu i na stadionu “Poleta”.

Na teret mu je stavljeno odvođenje zarobljenih na prinudni rad, paljenje i pljačkanje njihove imovine, kao i uništavanje vjerskih, kulturnih i istorijskih spomenika.

U kaznu će mu biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 25. oktobra 2017. do 6. aprila prošle godine.

SRNA/Srpskainfo