Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da se Ustavni sud BiH, prilikom osporavanja 9. januara kao Dana RS, pozvao na član Ustava BiH koji – ne postoji.

– To je poražavajuće obzirom na činjenicu da je to važna institucija koja treba da pokazuje svoj profesionalizam i kredibilitet, da pokaže da zna o čemu odlučuje. Tekst odluke Ustavnog suda BiH još nije objavljen, ali prema objavi Ustavnog suda BiH može se vidjeti da se oni čak i pozivaju na član Ustava BiH koji ne postoji. Toliko neprofesionalnosti, toliko površnosti je teško prihvatljiva činjenica. Pozivaju se na član VI/5 Ustava BiH kojeg nema u Ustavu. Pročitajte  Ustav pa pokušajte naći taj član. Ne bi trebalo da bilo šta polemišeno sa tim sudom – izjavila je Cvijanovićeva.

Uvidom u Ustav BiH, koji se između ostalog može naći na sajtu Parlamentarne skupštine BiH, vidi se da se u njegovom članu VI govori o Ustavnom sudu BiH, ali i da član VI/5 zaista tamo ne postoji.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH je u petak saopštio da član Zakona o Danu RS, između ostalog, nije u skladu sa  članom VI/5 Ustava Bosne i Hercegovine.

Srpskainfo