Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, očekuje da će na sastanku povodom odluke Ustavnog suda BiH o neustavnosti Zakona o Danu Republike Srpske, biti pokazano jedinstvo svih političkih partija iz Srpske.

Ponudićemo određena rješenja na koji način da prevaziđemo ovaj problem, u skladu sa očekivanjima građana da se 9. januar i dalje slavi kao Dan Republike, istakla je Cvijanovićeva gostujući u emisiji Ukrštenica. Dodaje, ta rješenja podrazumijevati i određene aktivnosti u Narodnoj skupštini. U trenucima kada se napada identitet Srpske, predsjednica Željka Cvijanović, kako navodi, odlučila je da za jedan sto pozove sve važne političke aktere u Republici. Cilj je, kaže, zajednički politički nastup, jedinstveno rješenje i podizanje brane svaki put kada krenu napadi na Srpsku.

– Јa znam da smo tu jednoglasni. Sve političke partije. Bez obzira da li su pozicija ili opozicija. Znam da isto misle. Da hoćemo da prestane praksa dvostrukih aršina, da hoćemo da imamo prostor na kojem slobodno živimo, da naglasimo da ovo nije formula za suživot – kaže Cvijanovićeva.

Ovakvo odlučivanje Ustavnog suda BiH, za predsjednicu Republike, na liniji je aktivnosti iz prethodnog perioda, koje su bile usmjerene na ukidanje i razvlašćivanje Srpske, ali i umanjenje njenog značaja i zatiranje njenog identiteta. Kategorična je – nema promjene datuma. 9. januar će se i dalje slaviti kao Dan Republike Srpske, jer je to istorijska činjenica, a o tome su odlučili i građani na referendumu.

– Važna stvar koju ovdje treba primijetiti jeste da se svaki put dođe do određenog rješenja, da bi se zaštitio Dan Republike Srpske, zato što jeste 9. januar, zato što je Srpska tada nastala, zato što mi znamo da je to trn u oku bošnjačkoj politici i dijelu međunarodne zajednice, zato što to potvrđuje činjenicu da Republika Srpska nije nastala u ratu, da nije genocidna – ističe predsjednica Srpske.

Srpske.

Cvijanovićeva apsurdnom smatra izjavu Bakira Izetbegovića da Srpska neće proslavljati Dan Republike, kada proradi pravna država. Zbog ovakvih odluka političkog tipa, sada se niko ne bavi onim što je prioritet – sprovođenjem izbornog rezultata i formiranjem vlasti na nivou BiH, upozorava Cvijanovićeva.

– To u Sarajavu, gdje oni jako brane BiH i “brane” nivo BiH, mnogi stranci, sad samo ćute i nastoje da opstruišu. Izuzetak su iz EU, jer oni znaju da nema daljeg kretanja ako nema vlasti. Ostali ćute, čak i podgrijavaju ovu blokadu koja dolazi iz Sarajeva – napominje Cvijanovićeva.

Zbog važnih pitanja i stalnih izazova koji su pred Srpskom, SNSD je, kaže Cvijanovićeva koja je i potpredsjednik ove stranke, ponudio SDS i PDP da u Sarajevu imaju zajednički nastup.

– Naša ponuda je otišla. Vidite da nema grča, nema ljutnje, zato što je neko odlučio drugačije, zato što, kao što mi imamo pravo da donesemo politički svoju ponudu, tako i oni imaju pravo da je prihvate ili odbiju. Јa mislim da je to štetno – poručuje predsjednica Srpske.

Štetno je, dodaje Cvijanovićeva, i to što SDA, uslovljavanjima poput aktivacije MAP-a, pet mjeseci nakon izbora, blokira formiranje vlasti, ali i nastavak reformske agende. Zbog blokade u Sarajevu, Srpska mora da preduzima određene korake na svom terenu – da daje političke odgovore na političke izazove, ali i dobije utakmicu na finansijskom terenu. Zbog toga, predsjednica Srpske, posebno važnim smatra saradnju institucija Srpske i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Važno je sačuvati finansijsku stabilnost, raditi na povećanju plata, penzija i otvaranju novih radnih mjesta, zaključuje predsjednica Srpske.

RTRS