Burno je danas bilo u Crnoj Gori. Pravoslavni vjernici uspjeli su spriječiti za danas zakazano rušenje krstionice “Suza Njegoševa” na Prevlaci Svetog Arhangela Mihaila kod Tivta. Rušenje je za jutros najavila inspekcija Ministarstva turizma Crne Gore zbog, kako tvrde, nepostojanja potrebnih dozvola za gradnju. Ekipa RTRS-a bila je tamo.

Јutros u devet časova na Miholjskog prevlaci ili Ostrvu cvijeća kod Tivta bilo je zakazano trebalo je da bude izvršeno rušenje krstionice “Suza Njegoševa”. Јake policijske snage sa mora i kopna pokušale su da opkole dio oko krstionice nekoliko sati ranije. Ovaj pokušaj vjerujući narod Boke kotorske nazvao je policijskim desantom na krstionicu.

Dva broda, čamac, kompletna oprema, mnoštvo policije…Sve to angažovano je zbog rušenja male krstionice, jer je inspekcija crnogorskog Ministarstva održivog razvoja i turizma donijela odluku o njenom rušenju, a sve potpisao urbanistički građevinski inspektor Dragan Zejak, zbog, kako su rekli, nepostojanja dozvole.

Veliki broj ljudi, koji su se okupili da bi spriječili rušenje krstionice na vodi, molitvom su odbranili pokušaj rušenja ovog svetilišta, dok je veštenik manastira Miholjska prevlaka pozvao je policiju da se povuče s ostrva. Poručuju da će ovdje ostati i dalje i da neće dozvoliti da se naum crnogorskih vlasti ostvari.

U godini u kojoj se obilježava 800 godina samostalnosti SPC i na prostoru Zetske episkopije, prve koju je osnovao Sveti Sava, čije je sjedište upravo bilo uspostavljeno na prevlaci kod Tivta, crnogorski režim demonstrira silu na krstionici, kažu vjernici. Mnogo njih je cijele noći čuvalo ovo sveto mjesto.

Crnogorska vlast očito selektivno primjenjuje zakone pošto je , tvrde upućeni, crnogorska obala puna objekata izgrađenih bez potrebnih dozvola koji im nisu zasmetali. Smeta im, čini se, sve ono što ima veze sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori.

Krstionica se nalazi u moru i predstavlja obnavljanje stare izgrađene prije više od 11 vjekova u sjedištu prve Zetske episkopije Svetog Save, uspostavljene 1220. godine.

Tu se svakodnevno obavljaju krštenja i sve je više onih koji u ljetnom periodu žele da se krste pogružavanjem u more. Zbog toga je i odlučeno da krstionica bude obnovljena i postavljena na vodi.

Krstionica je izgrađena skladu sa arhitekturom iz 9. vijeka i posvećena je Svetom Lovćenskom Tajnovidcu – Petru Drugom Petroviću Njegošu.

RTRS