Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske pozvalo je Skupštinu grada Prijedora da izmijeni, ukine ili poništi dva akta donesena na posljednjem zasjedanju lokalne skupštine u vezi sa razrješavanjem dužnosti članova prijedorske Komisije za izbor i imenovanja i gradskog Odbora za žalbe građana.

– Ministarstvo je mišljenja da Skupština grada Prijedora nije ispoštovala odredbe Zakona o službenicima i namještenicima u organima jedinice lokalne samouprave odnosno Poslovnika Skupštine grada Prijedora – navedeno je i detaljno obrazloženo u mišljenju ovog ministarstva dostavljenog Skupštini grada Prijedora i objavljenom na njenoj internet stranici.

Skupština grada Prijedora trebalo bi da u roku od 30 dana sa mišljenjem Ministarstva uskladi dva sporna akta koja je donijela na sjednici održanoj 13. februara.

Riječ je o rješenju kojim se dužnosti razrješavaju dotadašnji predsjednik i članovi Komisije za izbor i imenovanja i Odbora za žalbe grada Prijedora, te imenuju nova Komisija za izbor i imenovanja i vršioci dužnosti predsjednika i članova Odobra za žalbe grada Prijedora.

Obavještenje o mišljenju Ministrastva uprave i lokalne samouprave Srpske sa prijedlogom rješenja kojima bi se poništili sporni akti uvršteno je u dnevni red predstojeće sjednice Skupštine grada Prijedora, a novi datum zasjedanja i prošireni dnevni red danas su objavljeni na stranici Skupštine grada Prijedora nakon jučerašnje sjednice šefova odborničkih klubova.

Sjednica Skupštine grada Prijedora prvobitno je bila najavljena za 27. mart, ali je odgođena na zahtjev gradonačelnika i u dogovoru sa predsjednicima odborničkih klubova i političkih partija koje nemaju klubove u lokalnom parlamentu.

Novi datum sjednice je 17. april.

To će biti prva sjednica lokalnog parlamenta nakon što je vladajući DNS izgubio većinu u ovom tijelu.

DNS-ovi odbornici Predrag Starčević, Duško Miletić, Želimir Kos i Goran Vučkovac najavilu su formiranje samostalnog kluba odbornika, nakon čega su i formalno isključeni iz stranke.

DNS je na lokalnim izborima 2016. godine dobio 10 mandata, SNSD sedam, SDS pet, SDA tri, PDP dva, a SDP BiH, SP, DF i lista predstavnika nacionalnih manjina po jednog. Prvo odstupanje od ovih izbornih rezultata desilo se početkom februara kada je jedini odbornik socijalista Ranko Kolar istupio iz stranke i najavio da će djelovati u skladu sa politikom Demosa.

SRNA/Srpskainfo