Ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić, koja u Strazburu učestvuje u radu 36. sjednice Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope, prisustvovaće danas sjednici Odbora regija na kojoj će biti predstavljen izvještaj o izborima u BiH, sa akcentom na izbore u Federaciji BiH.

Osnovna tema sjednice Odbora je “Otvorena vlast na regionalnom nivou”, a biće riječi o transparentnosti u procedurama i komunikaciji sa partnerima i nevladinim sektorom, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Biće nastavljena i sjednica Kongresa na kojoj će se govoriti o pravima mladih kroz ulogu lokalnog i regionalnog nivoa, te partnerstvu za demokratiju na lokalnom nivou i iskustvima u zaštiti zviždača.

Zasjedanje Kongresa, na kojem Rešićeva učestvuje u svojstvu zamjenika šefa delegacije BiH, traje do sutra.

Kongres lokalnih i regionalnih vlasti kao savjetodavno tijelo Savjeta Evrope djeluje od 1994. godine. Njegova uloga je promocija lokalne i regionalne demokratije, poboljšanje lokalne i regionalne samouprave i jačanje samouprave na osnovu primjene načela utvrđenih u Evropskoj povelji o lokalnoj samoupravi.

SRNA/RTRS